Bredband och IT

Bredbandsutbyggnad är en viktig fråga för alla kommuner. Det handlar om att finna kostnadseffektiva lösningar för att alla ska få tillgång till höghastighetsbredband, så att man kan ta del av de möjligheter som IT-tjänster kan ge.

Gislaveds kommun har för avsikt att fastställa en bredbandsstrategi under 2014. Målsättningen i den kommer att vara att alla, både medborgare och näringsliv, skall uppleva att modern informationsteknik (IT) finns tillgänglig.

År 2020 bör minst 90 % av kommunens medborgare och näringsliv ha möjlighet att ansluta sig till bredband med minst 100 Mbits/s överföringshastighet. Målsättningen överensstämmer med ambitionerna i ”Bredbandsstrategi för Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster”.

Tanken är att målet ska uppnås genom en kombination av marknadsdriven utbyggnad och föreningsutbyggnad med hjälp av de stöd som för närvarande finns att tillgå.

Fri konkurrens ger ökad valfrihet, samtidigt som det främjar utveckling. Därför är det viktigt med öppenhet – att de fibernät som byggs är öppna och neutrala och möjliggör för hushåll och företag att fritt välja tjänster eller tjänsteleverantörer.

Gratis wifi i centrala Gislaved

Sedan 1 januari 2014 erbjuder Gislaveds kommun, i samarbete med kommunens lokala bredbandsoperatör Biggnet gratis trådlös internetuppkoppling i centrala Gislaved i området kring turistbyrån Tummetott. För att koppla upp dig går du in i dina wifi-inställningar och letar upp "Free-Wifi-Gislaved", och väljer att koppla upp dig.

Tjänsten kan självklart användas av alla som får in wifisignalen, men är främst tänkt för exempelvis utländska turister, som då slipper roaming-avgiften.

Tjänsten kommer till en början att testas av, och fungerar allt som det är tänkt, kan den komma att utökas även till andra tätorter i Gislaveds kommun.

Senast ändrad: 2014-08-05 av Peter Dallmann