bild domarringarna

Domarringarna

Av Viktoria Eriksson

Detta är ett av Smålands mest kända fornminnen och finns i Villstad Hembygdspark i Smålandsstenar. Domarringarna består av fem stensättningar, cirka 2500 år gamla. Det ligger kremerade rester av storbondfolk från en gård i närheten som är begravda innanför ringarna.

De fem stora domarringar, som ligger strax utanför Smålandsstenar, har gett namnet till orten. De ansågs, då de upptäcktes på 1820-talet, vara de förnämsta i Småland.

Sådana här stencirklar brukar kallas för ”domarringar”, eftersom folk trodde att de använde stenarna som sittplatser för dem som medverkade under forntida rättegångar. Det skulle kunna vara en sägen, men ordet lever kvar ändå. 

Ringarna kan vara ganska svåra att se, eftersom det är stenar som saknas. Från början fanns det säkert fler gravar av andra sorter här, men folk har använt sig av stenarna till t.ex. husgrunder.

I anslutning till Domarringarna ligger Smålandsstenars hembygdsgård och i närheten finns även hemvärnsgården och elljusspåret. Det finns vägskyltar både vid Nissastigen och vägen mot Värnamo.

Jag har valt att inspireras av den här platsen för att jag tycker att den är trevlig och vacker. I bilden kan se ni domarringen som ligger precis intill Hembygdsgården. Jag har försökt att framhäva känslan av vår och värme, då gräset är grönt och solen värmer omgivningen.

Sidan uppdaterades senast: 2015-08-19