Smålandsstenars Hembygdsgård

Av Amanda Eriksson

Stugan på bilden kallas för Röshultsstugan för att den en gång i tiden var placerad i Röshult i utkanten av Burseryd. Numera är den omflyttad till utkanten av Smålandsstenar, bredvid domarringarna, mittemot hemvärnsgården och i närheten av elljusspåret.

Platsen ligger i en lugn miljö där det passar bra med att ta ett fikastopp och uppleva en känsla av 1700- och 1800-talet.

Röshultsstugan är byggd omkring år 1778. Stugtypen kallas för högloftsstuga. Den består utav en låg ryggåsstuga och två tillbyggda loftbodar. Lågstugan var öppen ända upp till takåsarna medan tillbyggnaderna alltid hade ett högre loft. Där förvarades mjöl, spannmål och andra matvaror.

I den äldsta typen av Ryggåsstuga var det bara ett hål i taket som var till för solljus, och som också användes som rökgång från stugans eldstad. Det finns även tre andra stugor, en lada samt ett redskapsskjul runtomkring Röshultsstugan.    

Den andra stugan som liknar Röshultsstugan heter Östanskogsstugan och de andra två röda stugorna runtomkring heter Emilias stuga och Aron Perssons stuga.

Dessa stugor är alltså tagna från olika platser och har sedan placerats tillsammans och bildar nu en stugby. Folk ska kunna betrakta alla stugorna tillsammans och de bildar då en helhet för betraktaren.

Sidan uppdaterades senast: 2015-08-19