Tallberga köpcentrum

Av Sofia Lindell

Här runtomkring är Tallberga köpcentrum känt som "Affären som har allt". De säljer allt från matvaror till byggvaror, vilket de är mest kända för. De är oerhört tillmötesgående mot kunden och det känns personligt att handla där. De kör hem varor till de äldre, som själva inte klarar av att åka och handla.

Tallberga köpcentrum, som ingår i Handlar'ns affärskedja, ligger i byn Tallberga vid norra änden av sjön Bolmen, cirka 15 km från Sunnaryds färjeläge.

Det började med att Holger Nilsson, nuvarande ägaren Mikael Nilssons farfar, kom hit från Kronobergs län. Han fick anställning i den affär, som han senare skulle komma att köpa. 1934 köpte han affären och gav den namnet "Holger Nilssons speceri- och diversehandel". 1980 tog sonen Bernt Nilsson över affären. I och med det byggdes en ny lokal, som kom att ligga på andra sidan vägen och den fick namnet "Tallberga köpcentrum". Nu ägs affären utav Bernts son Mikael Nilsson. Familjen Nilsson har alltså ägt och jobbat i affären i tre generationer.

Förutom Mikael finns det fem anställda. De har en omsättning på 26,7 miljoner exklusive moms per år. För tillfället påverkar lågkonjukturen hela världen, men Mikael ser ändå ljust på framtiden. Han har inte funderat på vem som ska ta över affären efter honom. Det är väldigt svårt att överta en sådan här verksamhet, som bygger på stort personligt engagemang. Det räcker inte med åtta timmars arbetsdagar utan det fodras en livsstil, där affären ständigt är närvarande.

Jag, som växt upp här med affären som granne, kommer alltid att ha en speciell koppling till den lilla lanthandeln i Tallberga.

Sidan uppdaterades senast: 2015-08-19