Tiraholms fisk

Av Elina Andersson

Insjöfiske  Gårdsbutik  Restaurang   

Första gången jag åt på Tiraholm var jag runt sex år gammal. Jag var egentligen inte så förtjust i fisk, men gammelfaster Asta bjöd släkten på mat och lax går alltid hem.

Tiraholm ligger på en halvö vid Bolmens västra strand i Hyltebruks kommun. 1928 köptes gården av Per Ekwall, som skötte om den till någon gång på 40-talet då hans son Gustaf Ekwall tog över. Sedan 1981 togs gårdsarbetet och ägorna över av hans son Nisse och frun Vicky Ekwall. De började även att utveckla yrkesfisket och efter ett antal år var det allt som gällde för dem. 1986 köpte Nisse och Vicky gården. Nu hade även familjens antal fördubblats med Jens och Malin och därefter kom Jonas. 

Nisse och Vicky kom på idén om en gårdsbutik där de nu säljer all den fisk de fångat. Senare utvecklades företaget till en restaurang, som går bättre och bättre. Precis som i gårdsbutiken är det endast sin egen fisk de serverar. Den tillagas av Vicky själv. Sedan 90-talet har de haft anställda. De erbjuder många ungdomar ett sommarjobb i restaurangen, bland dem även jag själv. Barnen hjälper förstås också till.

Restaurangen är öppen framförallt på sommarhalvåret, särskilt mitt på sommaren, mellan 12.00-18.00. Efter midsommar är det öppet ända fram till 20.00.

År 2012 testade de att arrangera ett julbord med många olika fisksorter samt vilt kött från Vildmarksgymnasiet i Unnaryd.

För att åka till Tiraholms Fisk från Gislaved kör du till Reftele och sedan vidare mot Ås och Bolmen. Man kan även ta sig till Tiraholms Fisk sjövägen.

Tycker ni det här låter intressant? Gå då in på deras hemsida där ni kan få veta mer om öppettider och om företaget: http://www.tiraholm.se/sve/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades senast: 2015-08-19