Västboloppet i Burseryd

Av Oscar Myhrberg

Västboloppet är en årlig cykeltävling i augusti i Burseryd med omnejd. Nästan alla invånare i Burseryd hjälper på något sätt till med tävlingen. En del förbereder vägarna, andra är funktionärer eller sponsorer. Ica, som är ortens enda mataffär, håller extra öppet för de tävlande cyklisternas skull. ”De ska inte behöva vara utan pasta!” skämtade en funktionär.

Banan startar inne i centrum och fortsätter en bit ut mot Sandvik, innan den svänger tillbaka till Burseryd. Den är totalt 18 km. Målgången i Bokskogen, utanför Burseryd, är bara en liten bit från byn där jag bor. En del av vägarna runt byn stängs av p.g.a. tävlingen. Man får köra långa omvägar med bil om man vill komma hemifrån den dagen tävlingen hålls. Cykla går däremot jättebra, vilket de flesta faktiskt gör när loppet körs. Kanske är alla icke-tävlande cyklister inspirerade av tävlingen?

Mycket folk brukar stå vid Bokskogen och högljutt heja på de tävlande då det behövs. Den sista backen upp till målgång är mycket seg och lång.

Vid det 81:a cykelloppet var det extra många åskådare på plats tack vare det soliga och varma vädret. Tävlingen arrangeras av Burseryds IF och har långa anor.

Sidan uppdaterades senast: 2015-08-19