Bilden visar en kvinna som är "miljönär" med de produkter som hon införskaffat som second hand och vad de kostat

Miljönär

Att laga, låna och återanvända är Miljönär-vänligt. Det vill
Sveriges kommuner och branschorganisationen Avfall Sverige belöna. Vi har därför tagit fram märket ”Miljönär-vänlig” för att inspirera till en hållbar konsumtion.

Hållbar konsumtion är smart konsumtion

  • Köp ett par jeans på second hand istället för ett par nya och spara – förutom pengar – 4 600 liter vatten. Det motsvarar 24 personers dagliga vattenförbrukning i Sverige.
  • Låna en borrmaskin istället för att köpa en egen och spara 25 kg CO2-utsläpp. Det motsvarar att dagligen titta på en 65” platt-TV i över 5 timmar i ett helt år.
  • Spara 1,2 kg CO2-utsläpp genom att göra en pizza av dina rester istället för att slänga resterna och köpa en fryst färdigpizza istället. Det motsvarar att ha på ugnen i 200°C i 24 timmar.

Det här är exempel på hur hållbar konsumtion också är smart konsumtion.

Bästa sättet att bli rik, är att laga, låna och återanvända. Det tjänar både du och miljön på. Då förlängs också livstiden på de varor vi använder vilket bidrar till det långsiktiga målet att minska mängden avfall och göra varorna mer miljöanpassade redan från början.

De senaste 40 åren har avfallsmängden fördubblats i Sverige. Om vi fortsätter konsumera på samma sätt de närmaste 15 åren kommer avfallsmängden att fördubblas en gång till. Den utvecklingen måste vi bryta!

Att förebygga avfall innebär att man genom olika åtgärder minskar mängden och minskar halten av farliga ämnen i avfallet. Genom att utnyttja resurserna effektivt, förändra konsumtionsmönster och använda produkterna under en längre tid kan mängden avfall minskas.

Miljönär-vänlig är en ny märkning som du ska leta efter om du vill satsa på framtidens sparform. Märkningen har tagits fram av Avfall Sverige och landets kommuner för att gynna en hållbar konsumtion.

miljönär.se Länk till annan webbplats. finns tips och råd om hur du kan minska ditt egetavfall på enkelt sätt. Där kan du också hitta de Miljönär-vänliga verksamheterna: bibliotek, skomakare, ändringsskräddare, cykelreparatörer och mycket mer.

Lev Miljönär-vänligt – bli rik på att laga, låna och återanvända!

 

Sidan uppdaterades senast: