Foto: Gislaved Energi

Elnät

Visste du att din elräkning är uppdelad i två delar, elnät och elhandel? Det beror på att det finns två seperata avtal - ett för elnät och ett för elhandel.

Elnät och elhandel

Elnätet är de kablar som elen transporteras i. Elnätsbolaget har byggt elnätet och ansvarar för att elen kommer fram. Det är inte möjligt att byta elnätsbolag som konsument. I Gislaveds kommun finns två elnätsbolag; Gislaved Energi och E.On. Gislaved Energi är elnätsbolag i Gislaved och E.on i resterande orter.

All elhandel är konkurrensutsatt och du som konsument kan välja vilket elhandelsbolag du vill köpa elen från.

Byta elhandelsbolag och jämföra elavtal

Om du vill byta elhandelsbolag är det viktigt att du först kontrollerar vad du har för bindningstid på ditt nuvarande avtal. Att bryta avtalet kan resultera i extra kostnader för dig som konsument.
Om någon kommer och knackar på dörren eller ringer dig för att få dig att byta elhandelsbolag - begär att få ett avtalsförslag som du kan ta ställning till i lugn och ro.

Kontakta ditt nuvarande elhandelsbolag och fråga hur ditt avtal ser ut. Det är kanske möjligt att få till ett bättre avtal med ditt nuvarande elhandelsbolag?
För att jämföra olika elhandelsbolag och deras priser kan du gå in på olika jämförelsesajter. Exempelvis elpriskollen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är en oberoende jämförelsesajt.

Sidan uppdaterades senast: