Text

Matförgiftning

Om du misstänker att du har blivit matförgiftad när du ätit ute eller av mat som du köpt hem bör du så fort som möjligt anmäla detta till miljöenheten Pdf, 135.6 kB.. Ju tidigare vi får din anmälan desto större möjligheter har vi att utreda vad som har hänt och förhindra att fler blir sjuka.

Symptom

Matförgiftning brukar man kalla de besvär med magen eller tarmarna som uppkommit efter att man ätit något olämpligt. Du märker att du blivit matförgiftad genom att du har diarré, kräkningar och magont.

Olika tidpunkter för besvären

Besvären uppstår oftast mellan en halvtimme och ett dygn efter att du har ätit. Hur lång tid det tar från att du ätit något olämpligt till att du blir sjuk beror på om det rör sig om virus, bakterier eller toxin.

Fråga om råd

Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt ringa till 1177 Sjukvårdsrådgivningen. Vid akut nödläge - ring 112

Vad händer efter en anmälan gjorts?

När vi har fått in en anmälan om misstänkt matförgiftning görs, i de flesta fall, ett besök. Vid ett sådant besök kontrolleras till exempel:

  • temperaturer
  • att personalen inte varit sjuk
  • att de har kontroll över vilka varor som köps in och hur länge de förvarats.

Efter tillsynen bedömer vi hur ärendet ska följas upp och vilka eventuella krav som behöver ställas på anläggningen. Om det finns mat kvar från det aktuella tillfället kan det bli aktuellt med provtagning.

Vid kontroll efter en misstänkt allergireaktion kontrollerar vi verksamhetens rutiner för allergiinformation och separering.

Om du fyllt i att du önskar återkoppling och lämnat e-postadress eller telefonnummer kontaktar vi dig när vi behandlat ärendet.

Sidan uppdaterades senast: