Sopsorteringsguide

För att underlätta för dig när du ska sortera ditt avfall har vi skapat en sorteringsguide. Den finns återgiven här nedanför och den finns dessutom i SophanterarenPDF.

Batterier

Batterier lämnas till återvinning vid återvinningscentralerna eller i en batteriholk som finns i vissa affärer. På batteriatervinningen.se hittar du din närmaste insamlingsplats. Bilbatterier lämnas på återvinningscentralen.

Glöm inte bort alla inbyggda batterier. I allt som rör sig, lyser eller låter, finns ett batteri som ska lämnas åter!

Däck

Det är producentansvar på däck, därför lämnas de till återförsäljaren. De insamlade däcken blir till energiråvara, nya gummiartiklar m.m.

Elektronik

Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna.

 • Stora vitvaror – t. ex. spis, disk, tvätt, tork och fläkt
 • TV och bildskärmar
 • Övrig elektronik – t. ex. el-produkter för användning i hushåll, elektriska handverktyg, fotoutrustning, elektriska spel och leksaker, IT-utrustning och elektriska kontorsapparater
 • Lysrör
 • Lågenergilampor 
 • Glödlampor

Elektriska maskiner och apparater innehåller ofta ämnen som om de kommer ut är farliga för miljön. Därför får inget el- eller elektronikavfall deponeras eller förbrännas utan att ha genomgått en förbehandling. Därför samlar vi, kommunerna tillsammans med producenterna, in allt el- och elektronikavfall separat.

Gips

Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna. Gipsskivor som lämnas får vara ytbelagt med tapet, väv och färg. Dessutom får det förekomma mindre spik och skruvar samt små trälister. Övrigt material som väggreglar,
kakel, isolering eller asbest får inte förekomma.

Glasprodukter

Glasprodukter sorteras som deponirest på återvinningscentralerna. Glasprodukter är t. ex. dricksglas och fönsterglas.

Glasförpackningar

Färgat och ofärgat glas lämnar du på återvinningsstationerna eller återvinningscentralerna. Glasförpackningar är t. ex. flaskor och burkar.
Gör så här med dina glasförpackningar: Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem efter materialslag.

Kemiska produkter

Alla kemiska produkter lämnas till återvinningscentralerna eller till miljöbilen. Exempel på kemiska produkter som ska lämnas som farligt avfall: 

 • alla sorters oljor
 • lösningsmedel
 • färg, lack och lim
 • syror och baser
 • bekämpningsmedel
 • cyanider
 • rengöringsmedel
 • sprayflaskor

 

Tänk på att inte blanda olika produkter, utan lämna in dem var för sig till återvinningscentralen. Kontrollera också att förpackningen inte läcker. Detta är viktigt för att olika medel ska kunna behandlas på rätt sätt, men också för att inte utsätta de personer som ska handskas med avfallet för några risker.

Märk kemiska produkter innan inlämning med:

 • Produktnamn eller kemiskt namn
 • Produktens användningsområde
 • Om produkten är utspädd eller koncentrerad
 • Saknas information om innehåll, märk behållaren med ditt namn, adress och telefon

Kläder och skor

Kläder, textilier och skor lämnas till insamling i secondhandbutik eller container, t. ex. Humana, som finns på de flesta återvinningsstationer. Kläder och skor samlas också in vid återvinningscentralerna.

Tips! Har du kläder eller skor som du inte längre använder och som tar upp onödig plats i garderoben? Byt med vänner eller kollegor, eller om det är oanvända kanske de till och med går att sälja? Det minskar avfallsmängden!

Lampor och lysrör

Dina förbrukade glödlampor, lågenergilampor och lysrör samlas in på återvinningscentralerna eller lämnas till miljöbilen.

Vanliga glödlampor samlas in för att ta hand om blyrester på kontaktdon. Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver som är mycket giftigt och farligt både för människor och miljö. Släng inte lampor i glasåtervinningen – då förstörs glasmassan och kan inte återvinnas.

Medicin och kanyler

Överblivna läkemedel och kanyler lämnas till apotek. Lägg kanylerna i speciell behållare som finns att hämta gratis på apotek.

Kvicksilvertermometrar och cytostatika lämnar du vid närmaste återvinningscentral.

Mediciner får inte hällas ut i avloppet. Medicinska produkter klassas som farligt avfall och kan skada miljön om de inte hanteras rätt.

Metallskrot

Metallskrot är t. ex. plåt, cyklar och järnbalkar. Metallskrot lämnas på återvinningscentralerna eller på återvinningsgårdarna.

Obs! Plocka bort vekeshållaren i värmeljuset innan återvinning. Vekeshållaren är av järn, medan koppen är av aluminium. I återvinningsprocessen fastnar järnet på magneter, och om vekeshållaren sitter fast i botten så följer även koppen med till stålåtervinningen där den brinner upp.

Metallförpackningar

Metallförpackningar är t. ex. konservburkar, kapsyler, tuber, lock och dryckesburkar utan pant. Metallförpackningar lämnas på närmaste återvinningsstation eller på återvinningscentralerna.

Gör så här med dina metallförpackningar: Böj in vassa lock på konservburken. Låt hatten på kaviartuben sitta kvar.

Papper

Det finns många olika papperstyper och det är viktigt att skilja på dem för att de ska kunna återvinnas. Papper kan delas upp i tre grupper:

 • Förpackningar, t. ex. sockerpåsar, presentpapper, mjölkpaket, skokartonger och toarullar
 • Tidningar och trycksaker, t. ex. tidningar, kataloger, reklamblad och broschyrer
 • Wellpapp, t. ex. förpackningsmaterial, lådor och kartonger

Förpackningar

Pappersförpackningar lämnas på närmaste återvinningsstation eller på återvinningscentralerna.

Gör så här med dina pappersförpackningar: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större. Obs! Kuvert slängs bland vanliga sopor.

Tidningar och trycksaker

Tidningar och trycksaker lämnas på närmaste återvinningsstation eller på återvinningscentralerna.

Gör så här med dina tidningar och trycksaker: Ta bort plastpåsar och påklistrade reklamlappar innan trycksaken läggs i behållaren.

Wellpapp

Wellpapp lämnas på återvinningscentralerna. Insamlad wellpapp används uteslutande till framställning av ny massa för wellpapp. Du behöver inte ta bort märlor eller tejpremsor som sitter på en kartong, men hela nystan av tejp eller annan förorening får inte förekomma.

Plastprodukter

Plastprodukter lämnas på återvinningscentralerna. Plastprodukter är t. ex. hinkar, backar, plastmöbler, plaströr och plastleksaker.

Plastförpackningar

Plastförpackningar kan vara både hårda och mjuka. Plastförpackningar
är t. ex. flaskor, burkar, dunkar, bärkassar, plastpåsar, plastfolie och film. Plastförpackningar lämnas på närmaste återvinningsstation eller på återvinningscentralerna.

 

Gör så här med dina plastförpackningar: Ta av korkar och lock och sortera efter materialslag. Lägg alla plastförpackningar lösa i behållarna, inte i ihopknutna påsar. Hårda och mjuka plastförpackningar lämnas i samma behållare

Schaktmassor

Schaktmassor kan lämnas efter tillstånd i varje enskilt fall. Tillstånd lämnas av
Renhållningschefen.

Trädgårdsavfall

Allt trädgårdsavfall lämnas på återvinningscentralerna eller på återvinningsgårdarna. Obs! Om trädgårdsavfallet packats i säckar ska dessa tömmas vid avlämning.

Trädgårdsavfallet delas upp i två grupper:

 • Komposterbart, t. ex. löv, gräs och mossa.
 • Bioenergi, t. ex. häckklipp och grenar.

Träavfall

Träavfall lämnas på återvinningscentralerna och på återvinningsgårdarna.

 

Tänk på att det träavfall som lämnas ska vara rent. Rent träavfall, t. ex. lastpallar, brädor, lådor, trämöbler, grövre grenar och stammar flisas och används i värmeverk för energiframställning. Impregnerat virke klassas som farligt avfall och kan endast lämnas på återvinningscentralerna.

Vitvaror

Vitvaror lämnas till inköpsställe eller återvinningscentralerna.

Vitvaror är t. ex. kylskåp, frys och spisar. Det är viktigt att gamla vitvaror samlas in och återvinns därför att många äldre kylskåp och frysar innehåller gasen freon som skadar ozonlagret om den läcker ut.

När du ska byta kyl eller frys kan du lämna den gamla på återvinningscentralen eller ringa JRAB, tel. 0371-820 30, för borttransport (kostar 345 kr). Du kan också fråga där du köper ny kyl eller frys om de kan ta hand om din gamla.

Sidan uppdaterades senast: 2018-01-02