INNEHÅLL

Niclas Palmgren (M) kommunalråd Gislaved, Eva Johansson (C) kommunalråd Svenljunga, Lars Bäckström landshövding Västra Götaland, Minoo Akhtarzand landshövding Jönköping, Stig Agnåker (C) 1:e vice ordförande Falkenberg och Lars-Erik Lövdén landshövding Halland framför sockenstugan i Sandvik där Fegens naturreservat officiellt invigdes 22 september.

Fegens naturreservat invigt

Till doften av nygrillat pinnbröd och lite småregn invigdes Fegens naturreservat igår. Gislaved Drum & Drill Corps underhöll och besökarna bjöds på cider och snittar.

- Det känns jättekul att vara här idag och få inviga Fegens naturreservat. Just att vi delar reservatet mellan tre län och tre kommuner ger oss ett mervärde och hjälper oss att sudda ut gränserna. Jag ser fram emot hur vi gemensamt kan utveckla området både för boende och turister, säger kommunalråd Niclas Palmgren (M).

Inmarsch till invidningsplatsen.

Underhållning blandades med tal

Med Gislaved Drum & Drill Corps spelande i bakgrunden marscherade landshövdingarna och kommunernas representanter under högtidliga former fram till sockenstugan i Sandvik där invigningen skulle ske. Före dem gick Westbo Scoutkår med svenska flaggan.

Under invigningen bjöds besökarna på cider och snittar från Arbetsmarknadsorganisationens Café Harmoni.

Efter en stunds underhållning av Gislaved Drum & Drill Corps började talen. Det märktes att det är lite speciellt och något man ser som en fördel, att naturreservatet sträcker sig över tre län, Halland, Jönköping och Västra Götaland. Dessutom över tre kommuner, Falkenberg, Gislaved och Svenljunga. Alla vill fortsätta satsningarna och utveckla området både för boende, turister och besöksnäringen.

- Naturreservatet ska fortsätta att utvecklas för nuvarande och kommande generationer, säger Minoo Akhtarzand, landshövding i Jönköpings län.

- Jag ser fram emot en god samverkan så att vi kan utveckla området till ett ännu bättre paradis än det redan är, säger Lars-Erik Lövdén, landshövding i Hallands län.

Håkan och Britt Larsson passar på att ta en kopp kaffe efter invigningen. Västbo LRF-kvinnor stod för serveringen.

Efter invigningen kunde besökaren grilla pinnbröd hos Westbo Scoutkår, prata om naturreservatet med representanter från Länsstyrelsen eller ställa frågor till geologen och naturvetaren Folke Kelm från Gislaveds Naturvårdsförening.

Håkan och Britt Larsson från Smålandsstenar tyckte att invigningen var väldigt trevlig.

- Magnifikt med tre landshövdingar, säger Håkan Larsson. Det var en väldigt stämningsfull invigning och roligt att lyssna på två av våra barnbarn som spelar i Drum & Drill Corps.

Besökarna i Fegen välkomnades av "kungen", trollkarlen Jan Wolfhagen.

Fortsatt firande i Fegen

Efter den officiella invigningen i Sandvik fortsatte firandet i Fegen. Där var programmet mer inriktat mot barnen med godisregn och trollkarl. För de som lyckades lösa klurigheterna och hitta skatten i skattjakten fanns det fina priser från respektive kommun.

Svenljunga ungdomsorkester med drillflickor underhöll i Fegens bygdegård.

Från naturvårdsområde till naturreservat

2012 ombildades Fegens naturvårdsområde till naturreservat. Det är ett mycket populärt friluftsområde med sitt rika fågelliv och sitt omväxlande landskap. Bland de utländska besökarna är det framförallt kanoting och övernattning vid de olika lägerplatserna som lockar. Främst är det danskar som besöker området. För dem är det extra intressant att delar av naturreservatet har varit danskt en gång i tiden.

Naturreservatet ligger i Falkenbergs, Gislaveds och Svenljungas kommuner och sträcker sig in i de tre länen Halland, Jönköping och Västra Götaland.

Fegens naturreservat har en total yta om 9,7 kvadratkilometer och har varit skyddat sedan 1980. I sjön finns bland annat vårlekande siklöja, gös, björkna och bergsimpa. Bland kända fågelarter i Fegens naturreservat kan nämnas fiskgjuse och storlom.

- Det har varit mycket trevlig och intressant, summerar Minoo Akhtarzand dagen.

Sist ut att skriva sin namnteckning på vepan som förevigar invigningen är vårt kommunalråd, Niclas Palmgren (M).

Sidan uppdaterades senast: 2013-09-23