INNEHÅLL

Restaurangprogrammets elev Julia Andersson, Gislaved

Julia Andersson, elev vid restaurangprogrammet, ser fram emot att arbeta i restaurang Matkulturen.

Fantastisk mat på restaurang Matkulturen

Med god mat i fräscha lokaler invigdes under tisdagen restaurang Matkulturen.

Restaurangen ligger i mötesplats Gisle (gamla Gisleparken) och är en del av Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Gislaveds gymnasium.

- Det här är jättekul. Jag har väntat i ett år, berättar Julia Andersson som går andra året på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Vi har större lokaler och slipper springa på varandra hela tiden. Vi har även nya maskiner som underlättar när vi ska jobba. Tidigare jobbade vi i hemkunskapsköket och stekte exempelvis i stekpannor. Nu har vi stora stekbord och rejäla blandare. Det här är riktigt roligt, avslutar hon.

Smak på politiskt beslut

I nyrenoverade lokaler invigdes restaurangen idag av kommunalråd Niclas Palmgren (M). Köket är ett av Sveriges modernaste utbildningskök och det finns gott om plats för både utrustning och för att kunna undervisa på ett bra sätt. Här får eleverna prova på hur det är att arbeta i ett restaurangkök. Förutom att laga maten serverar de och tränar även på kassahantering.

- Det är kul att vara med och uppleva politiska beslut, säger Niclas Palmgren. Det är många tidigare beslut som jag har sett och hört, men nu är det första gången jag även kan smaka, och det smakade bra!

Fredrik och Ebba steker plättar.

Fredrik och Ebba steker plättar.

God mat och trevlig miljö

Restaurangen har plats för 60-70 gäster och trots att det var fullt under invigningen var det ingen hög ljudvolym. Ljudabsorbenter i taket och möbler som dämpar gör tillsammans med fräscha färger miljön väldigt trevlig.

- Jag är väldigt nöjd, glad och stolt berättar Henrik Ekstrand, ansvarig för restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det är roligt att få vara i ändamålsenliga lokaler och att kunna öppna upp för allmänheten. Det här är en lunchmatsal och ett restaurangkök, men det är också vårt klassrum. Det blir på riktigt med riktig mat och riktiga gäster, avslutar han.

Sedan några veckor är restaurangen öppen för allmänheten tisdagar-fredagar, klockan 11.30-13.00. Ibland serveras någon av rätterna på tallrik och ibland som buffé. Besökaren kan oftast välja mellan två huvudrätter. Sedan finns det också förrätt och efterrätt. Se öppettider, priser och meny för restaurang Matkulturen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Första delen i mötesplats Gisle

Kommunalrådet Marie Johansson (S) tycker att det känns fantastiskt bra och härligt att få stå i de nya lokalerna som eleverna har förmånen att få arbeta i. Hon ser det även som en milstolpe i hela projektet med mötesplats Gisle.

- Mat är en konst som man kan dela med sig av till många andra människor. Jag är så glad att jag får vara med. Tack alla som har gjort sitt yttersta för att lyckas med det här projektet, säger Marie Johansson.

Isabelle Thörnqvist, elev vid restaurangprogrammet.

Isabelle Thörnqvist, elev vid restaurangprogrammet.

Långsiktig satsning

En nöjd Ulf Jiretorn, rektor för Ekonomisk sektor på Gislaveds Gymnasium tackade politikerna som har gjort ombyggnaden möjlig, för att de har tänkt långsiktigt och satsat på rätt saker. Han betonade också att elevernas engagemang och intresse varit väldigt viktigt tillsammans med Henrik Ekstrands kunskaper och vilja att hitta bra lösningar.

Isabelle Thörnqvist som går sista året var också glad över de nya möjligheterna.

- Det ska bli kul att få laga mat till andra än oss själva. Nu kan vem som helst komma hit och äta, det känns extra roligt, menar Isabelle Thörnqvist.

Matkultur - bra namn på restaurangen

Barn- och utbildningsförvaltningens ordförande Inga-Majl Eleholt (C) önskade eleverna lycka till i de nya lokalerna och var även hon väldigt glad och nöjd över resultatet.

- Jag känner att ungdomarna kommer att sprida matkultur i Gislaveds kommun, säger Inga-Maj Eleholt.

Stor restaurang framtidsdröm

Många av eleverna drömmer om att jobba som kock i framtiden, gärna på en stor restaurang. En som tänker annorlunda är Felicia Olsson som har lärt sig mycket om mat och råvaror funderar i stället på att arbeta på en förskola eller skola.

- Jag vill lära barn att nyttig mat är samma sak som god mat, berättar Felicia Olsson.

Invigningstal

Sidan uppdaterades senast: 2014-01-29