INNEHÅLL

Representanter från Smålandsidrotten överlämnar blommor och statyett till Gislaveds kommun.

Från vänster: Gunnar Bergman, styrelseledamot Smålandsidrotten, Martin Funck verksamhetskoordinator Smålandsidrotten, Maria Gullberg Lorentsson, fritidsnämndens ordförande, Agneta Karlsson, kommunfullmäktiges ordförande. Foto: Smålandsidrotten

Gislaved – årets idrottskommun

Gislaved har utsetts till årets idrottskommun 2013 av Smålands idrottsförbund Smålandsidrotten.

Maria Gullberg Lorentsson är fritidsnämndens ordförande. Hon är idag stolt över utnämningen.

- Det känns naturligtvis fantastiskt roligt. Det känns som ett bevis på att vårt arbete för breddidrott och föreningar lönar sig, säger Gullberg Lorentsson.

Barn och ungdomar prioriterade

I motiveringen står bland annat att kommunen arbetar strategiskt för att stödja de idrottsföreningar som finns, bland annat genom att tydligt prioritera verksamheten för barn och ungdomar. I förhållande till storleken på vår kommun finns det också många idrottsföreningar med en bred representation av olika idrotter. Gislaved är en stark ”breddidrottskommun” med goda förutsättningar för våra barn och ungdomar att utöva sin idrott.

Statyett för Årets idrottskommun

Förutom blommor fick Gislaveds kommun även ta emot en statyett för Årets idrottskommun.

Smålandsidrotten anser också att det sedan länge finns gott om idrottsanläggningar i kommunen. Dessutom lyfter de upp kommunens mål om att bygga en ny näridrottsplats per år. Idag finns det näridrottsplatser, eller spontanidrottsplatser som de också kallas, i Gislaved, Smålandsstenar och Hestra.

Även det goda föreningsstödet tas upp i motiveringen. Under senare år har det förstärks genom en årlig uppräkning, vilket skapar förutsättningar för föreningarna att fortsätta utvecklas. Sedan tidigare kan föreningar som har en upprättad drog- och mobbingpolicy få extra bidrag, och sedan 2013 går det också söka extra bidrag för bortaresor om föreningen uppfyller vissa trafiksäkerhetsföreskrifter.

Separat nämnd som jobbar stenhårt för fritidsfrågor

Att Gislaveds kommun fått utmärkelsen årets idrottskommun i Småland tror Maria Gullberg Lorentsson beror på Gislaveds kommun prioriterar föreningslivet.

- Vi har en separat fritidsnämnd som kan jobba stenhårt för och med föreningarna för att det skall bli så bra som möjligt för alla, säger Gullberg Lorentsson.

Hon berättar att i Gislaveds kommun finns många lokaler att tillgå för föreningar, både kommunala anläggningar och föreningsdrivna sin får lokalbidrag. I kommunen finns tre badhus, åtskilliga sporthallar, många fotbollsplaner, konstgräs, judolokal, karatelokal, styrkelyftlokal, skyttecentrum. Listan kan göras långt längre, förklarar Gullberg Lorentsson.

- Dessutom är föreningsbidraget också viktigt. Kommunen har ett välutbyggt och generöst bidragssystem både vad gäller aktiviteter, utbildningar och lokaler.

Priset ett kvitto på strategiskt arbete

Maria Gullberg Lorentsson anser att det betyder mycket att Gislaveds kommun fått utmärkelsen, i konkurrens med alla andra kommuner i Småland. Dels är det ett kvitto på att kommunen är på rätt väg, dels på att idrotten och föreningarna inte kan försakas. Hon menar att det är viktigt för samhället med en kommun som värnar om idrott och föreningsliv.

- Föreningslivet är viktigt framför allt för att få känna en gemenskap och få ett socialt umgänge, att få känna en tillhörighet, säger Gullberg Lorentsson.

Läs hela motiveringen på Smålands idrottsförbunds webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades senast: 2014-01-31