INNEHÅLL

Ida Andersson och Karolina Persson vid Gislaveds bibliotek ligger bakom Cirkelpodden.

Ida Andersson och Karolina Persson vid Gislaveds bibliotek ligger bakom Cirkelpodden.

poddradio förbättrar ungas läsförståelse

Gislaveds bibliotek har nu dragit igång poddsändningar som ska förbättra ungas läsförståelse.

Under det gångna året har barn och ungas sjunkande läsförståelse diskuterats mycket, inte minst i samband med den senaste Pisarapporten. Det är en oroväckande utveckling och med anledning av detta börjar nu Gislaveds bibliotek sända bokcirklar för barn- och unga i poddradioformat.

- Samtalet är en väg till läsförståelse. I diskussionen övar man på att formulera sig och får ta del av andras funderingar som man kanske helt missat. Genom vår poddradio Cirkelpodden provar vi nya sätt att nå och kommunicera med fler än vad vi annars har möjlighet till, säger Karolina Persson.

Det finns ett pedagogiskt underlag som går att använda tillsammans med de böcker som valts och förhoppningen är att podden även ska fungera i undervisningen eller som en inspiration till pedagoger som vill gå på djupet med skönlitteraturen.

Sociala medier för diskussion

Projektet har en blogg där biblioteket lägger ut sina poddsändningarna och annat material. Här hoppas man också kunna samla kommentarer och funderingar.

- Vi vill ha diskussion kring de böcker vi läser. Håller man inte med oss, tycker boken är bäst eller sämst, vill tipsa, inte förstår något eller bara vill säga hej får man gärna göra det, säger Karolina Persson.

Om Cirkelpodden och Poddradio

Poddradio eller Podcast är en form av radiosändning som man spelar in och sedan delar genom RSS-flöden. Det används både av amatörer och traditionell radio. Det finns en del tjänster som distribuerar poddradio och genom dessa kan man enkelt prenumerera och få nya program direkt till exempelvis sin telefon, dator eller lärplatta.

Cirkelpodden är ett samarbetsprojekt mellan Gislaveds bibliotek och Länsbiblioteket i Jönköpings län inom ramen för deras satsning på kreativ läsning.

Cirkelpodden och böcker kan du diskutera med biblioteket på Twitter: @gisbiblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster via hashtag: #cirkelpoddenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cirkelbloggen hittar du på http://cirkelpodden.wordpress.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades senast: 2014-02-05