Marcus Eriksson är en av första insatspersonerna.

Marcus Eriksson är en av första insatspersonerna.

Snabbare hjälp med första insatsperson

Sedan den första februari rullar fem nya räddningstjänstbilar i Gislaveds och Gnosjö kommuner, som körs av en första insatsperson.

Första insatspersonen är en del i utryckningsorganisationen där styrkeledaren av en grupp åker i en egen bil till olyckan. Denna bil följer hela tiden styrkeledaren, dygnet runt, under en veckas jourtid, varefter man byter förare av första insatsbilen till nästkommande styrkeledare i jourschemat.

För en snabb första insats

Syftet, och en fördel med första insatsperson är att styrkeledaren åker direkt till olyckan och kan göra en snabb första insats, exempelvis tömma en pulversläckare i ett brinnande rum eller påbörja hjärt- och lungräddning snabbare. En annan fördel är att denna person också kan rapportera väldigt snabbt till övriga styrkor som är på väg, som i sin tur kan förbereda sig bättre inför uppgiften.

Styrkeledaren kan också i ett tidigt skede tillkalla fler enheter/grupper eller specialfordon, men även be larmade styrkor att vända ifall det är ett falsklarm eller att larmet inte är så allvarligt.

- Med en första insatsperson som hela tiden ”rullar” i kommunens orter kan invånarna känna sig tryggare när den första hjälpen är nära tillhands, säger Peter Dubrefjord enhetschef verksamhetsstöd, vid räddningstjänsten.

I Gislaveds kommun rullar tre bilar: i Gislaved-Anderstorp, Smålandsstenar och i Hestra. I Gnosjö kommun rullar det en bil i Gnosjö och en i Hillerstorp.

Om första insatsperson

Första insatsperson har funnits sedan 2003 i Sverige och det hela startade i Norrahammar, sedan har allt fler organisationer skaffat och anpassat sitt arbete efter detta. I Gislaveds och Gnosjös kommun är man igång skarpt sedan den första februari.

Om räddningsjänsten Gislaved-Gnosjö

Gislaved och Gnosjö kommuner har gemensam räddningstjänst och räddningsnämnd. I nämnden sitter tre politiska representanter för respektive kommun.

Senast ändrad: 2014-02-05 av Peter Dallmann