INNEHÅLL

Gammal verksamhet i nya lokaler

Sedan i höstas finns Arbetsmarknadsorganisationens Butik Unik i nya lokaler, i Anderstorp.

Eva Oijennus, samordnare på AMO.

Eva Oijennus, samordnare på AMO.

Kommunens arbetsmarknadsorganisation, även kallad AMO, flyttade i höstas efter många år i Gislaved, till nya lokaler i Anderstorp. Lokalen i Gislaved hade tjänat ut sin roll, och samtidigt såg man möjligheten till att göra i ordning en del av gamla Västboskolan för AMO´s verksamheter.

En del av AMO är deras textilverksamhet. I den samlas det deltagare som exempelvis varit i lång arbetslöshet, personer som behöver arbetsträna, få social träning eller träna upp det svenska språket. Det berättar Eva Oijennus som är samordnare för textilverksamheten.

- Vi hjälper människor att närma sig arbetsmarkaden, bland annat genom vår lilla butik, berätta Oijennus.

Allt tillverkas av deltagarna

Butiken som Eva pratar om är ”Butik Unik”, som deltagarna själva är med och driver. Allt som säljs i den är tillverkat av deltagarna själv, och de får genom butiken träna på allt från butiksarbete, till kundbemötande, skyltning och kassahantering.

I butiken säljs allt från kuddar och filtar till grytlappar och tygväskor.

- Syftet är inte att gå med vinst. Allt överskott går tillbaka till verksamheten, exempelvis till att köpa in nya tyger, säger Oijennus.

Suada Lakanen (t.v.), här tillsammans med Ha Nguyen visar upp en av kuddarna som finns i butiken.

Suada Lakanen (t.v.), här tillsammans med Ha Nguyen visar upp en av kuddarna som finns i butiken.

Får ett socialt sammanhang

En av deltagarna är Suada Lakanen. Hon gillar verksamheten och känner att den ger henne ett socialt sammanhang

- Här har jag fått nya vänner och arbetet är kreativt och varierande. Det roligaste är dock när något man själv tillverkat blir sålt, säger Lakanen.

Öppet några timmar varje dag

Butiken som finns i AMO-huset på Töråsvägen 16 i Anderstorp har öppet vardagar mellan 13 och 15.30. Samtidigt säger Eva Oijennus att om någon är mer nyfiken på butiken men inte har möjlighet att komma under ordinarie öppettider kan man alltid kontakta henne. Då kan man direkt komma överens med henne om en tid som passar bättre. Eva nås på telefon: 0371-813 44.

Sidan uppdaterades senast: 2014-02-17