INNEHÅLL

Gruppfoto på de tyska eleverna.

De tyska eleverna har varit mycket nöjda med sitt besök.

Tyska elever på besök i Smålandsstenar

De senaste tio dagarna har Nordinskolan i Smålandsstenar haft besök av 35 tyska elever.

Studentutbytet är ett samarbete mellan Nordinskolan i Smålandsstenar och skolan IGS Wedemark. Två av eleverna som är här på besök är 15-åringarna Louisa och Jonas, och de har båda bara positivit att säga om Sverige och deras besök här.

- Svenskar är så vänliga och jag kunde inte föreställa mig all vacker natur som finns här, berättar Louisa.

Även Jonas är inne på samma spår. För några dagar sedan åkte de tyska eleverna tillsammans med den svenska värdklassen till Göteborg, där de dels fick åka på sightseeing med Paddan, men även tog en tur ut till skärgården.

- De var en mycket häftig upplevelse, landskapet ni har i Sverige är mycket vackert, berättar Jonas. Det är lite häftigt att Sverige är ett större land än Tyskland men det bor nästan 70 miljoner fler invånare i Tyskland.

Louisa och Jonas är två av de tyska eleverna som varit på besök de senaste tio dagarna.

Louisa och Jonas är två av de tyska eleverna som varit på besök de senaste tio dagarna.

Gislaveds kommun i teknisk framkant

Vi börjar prata mer om skolan. Jag ber de båda eleverna att beskriva skillnaden mellan den svenska och tyska skolan. De menar att det finns både likheter och skillnader. Något de båda är imponerade av är att vi kommit långt i vårt användande av tekniska hjälpmedel.

- Hos er får exempelvis alla elever varsin iPad i skolan, det får vi inte i Tyskland, berättar Louisa.

Bor hos svenska värdfamiljer

Samtalet svänger snabbt in på deras upplevelser igen. Eleverna berättar gärna om allt de fått uppleva under sina 10 dagar här i Sverige. Förutom en resa till Göteborg har de även hunnit med att åka till Isaberg utanför Hestra där de fick prova på att klättra i höghöjdsbanan men även titta på älgarna i älgparken, vilket var en ny upplevelse för de båda ungdomarna.

- Det är första gången vi sett älg, säger både Louisa och Jonas.

De har under sin tid här bott hos svenska värdfamiljer som tagit ut dem på olika äventyr. För Jonas del åkte han tillsammans med sin värdfamilj till en plats inte långt från norska gränsen där han fick möjlighet att prova på att dyka. Louisa berättar att hennes värdfamilj tog med henne till Halmstad, där de bodde i stuga och badade i havet.

Båda ungdomarna tycker att resan till Sverige och utbytet de haft med Nordinskolan har varit mycket bra, och att de lärt sig mycket under sin tid här. De kommer gärna tillbaka hit för att exempelvis semestra.

Samarbete sedan några år tillbaka

Gislaveds kommun har sedan några år tillbaka ett samarbete med Wedemark kommun som ligger strax utanför Hannover. Samarbetet har tidigare riktat in sig på ett näringslivsutbyte, men nu har även våra skolor hittat varandra, genom Nordinskolan och IGS Wedemark som ligger i den tyska kommunens huvudort Mellendorf.

De senaste tio dagarna har 35 tyska 15-åringar besökt vår kommun. De har bott hos svenska värdfamiljer i Smålandsstenar, Burseryd och Broaryd och lärt känna svenska tyskastuderande högstadieelever på Nordinskolan i Smålandstenar.

Agneta Franze är tyskalärare på Nordinskolan. Det är hon som tillsammans med sin kollega Annica Axelsson ordnat och fixat med det tyska besöket. Hon berättar att de svenska och tyska eleverna först fick kontakt med varandra genom brevväxling, för att ett år senare vara här på besök.

- Det är väldigt roligt, både för eleverna men även för oss lärare, berättar Agneta Franze.

Det har varit mycket jobb med att få ihop allt inför besöket, berättar Agneta, men det har gett mycket tillbaka. Förhoppningen är att utbytet ska kunna fortsätta och att de svenska eleverna i framtiden ska få möjlighet att besöka IGS-skolan i tyska Wedemark för att se och lära. Agneta berättar att de bland annat sökt EU-medel för att kunna genonföra resan.

Fortsatt utbyte viktigt även från politiskt håll

Även kommunalrådet Niclas Palmgren (M) tycker utbytet är viktigt. Han hoppas att detta första studentutbyte med IGS-skolan i Wedemark ska utvecklas. Han säger att man från politiskt håll ska verka för att de svenska eleverna också ska få möjlighet att åka ner till Tyskland för att se och lära.

Sidan uppdaterades senast: 2014-06-04