INNEHÅLL

Skördefest - avslutning och början

Under söndagen var det skördefest i Anderstorp men trädgården kommer att finnas kvar och är till för alla invånare.

- Det här är både en fantastisk avslutning och en spännande början, säger Magnus Jonsson, kulturchef.

Skördefesten blev en trevlig avslutning där Eddie från Pappas Bistro lagade mat på det som skördats. Men bara för att det är skördat betyder det inte att trädgården ska försvinna. Kommunens arbetsmarknadsorganisation kommer att tillsammans med tekniska kontoret se till att det planteras nya växter och att de perenna växterna får möjlighet att växa även nästa vår.

Ett syfte med odlingarna är att växterna ska hjälpa varandra att växa. Som "tre systrar". Där odlas potatis, ärtor och ringblommor. Malin Lobell berättar att ärtorna ger potatisen extra näring och att ringblommorna jagar bort insekter.

Ett syfte med odlingarna är att växterna ska hjälpa varandra att växa. Som "tre systrar". Där odlas potatis, ärtor och ringblommor. Malin Lobell berättar att ärtorna ger potatisen extra näring och att ringblommorna jagar bort insekter.

Projektet Dela Trädgård som startades upp i våras är en nyanlagd trädgård vid stationshuset i Anderstorp. Konstnärerna Malin Lobell och Annelie Wallin har tillsammans med elever från Ekenskolans förskoleklasser och elever i åttan samt tekniska kontoret byggt och utformat trädgården. De yngre barnen har förodlat växter och grönsaker, de äldre har målat däcken så att de ska harmoniera med växterna.

Anna Paptheodorou är en av de elever som var med och sådde squash i våras. Här har hon tillsammans med Malin Lobell skördat ett riktigt stort exemplar.

Anna Paptheodorou är en av de elever som var med och sådde squash i våras. Här har hon tillsammans med Malin Lobell skördat ett riktigt stort exemplar.

Anderstorpsbor har bidragit

- Det har varit fantastiskt att arbeta med Anderstorpsborna, säger Malin Lobell. Alla har varit positiva hela vägen. Inget har varit konstigt eller svårt utan attityden "det ordnar sig" har märkts från början till slut.

Jonas Nilsson är konstintendent och en av de som initierade projektet Dela Trädgård. Han håller med Malin Lobell och berättar att det har varit en spännande resa där många Anderstorpsbor har varit glada och stolta över att trädgården hamnade just i Anderstorp. De har delat med sig av både växter och kunskaper.

- Jag är jättenöjd säger Jonas Nilsson. Det här var osäker mark, något nytt och vi visste inte hur reaktionerna skulle bli. Men resultatet är fantastiskt.

- Mmm, mums! Jättegott! säger Magnus Jonsson och Kristina Ljunggren Jonsson om grönsaksgrytan och pumpapyttipannan.

- Mmm, mums! Jättegott! säger Magnus Jonsson och Kristina Ljunggren Jonsson om grönsaksgrytan och pumpapyttipannan.

Trädgården är din och min

Det är fullt tillåtet, och meningen att vem som helst som kommer till trädgården får äta av det som är moget berättar Malin Lobell. Tanken är att det ska vara en medborgarträdgård som är till för alla invånare. Med små "rum" lockar trädgården till både avkoppling och sandlådelek.

Eddie från Pappas Bistro bjöd på grönsaksgryta och pumpapyttipanna.

Eddie från Pappas Bistro bjöd på grönsaksgryta och pumpapyttipanna.

Dela Trädgård

Projektet Dela Trädgård som pågått i Anderstorp under sommaren är ett konst, odlings- och samverkans projekt mellan Gislaveds konsthall och konstnärerna Malin Lobell och Annelie Wallin. Syftet är att visa konstens roll att påverka genom att aktivera en plats i det offentliga rummet, en trädgård och mötesplats i Gislaveds kommun.

Titeln ”Dela Trädgård” hänvisar till att dela med sig. Dela med sig av växtkraft, generositet, kunskap och dela det med andra, i det gemensamma. Förhoppningen är även att det kan bli en ny “hängplats” för både unga och äldre mitt i centrala Anderstorp.

Uppmärksammat nationellt

Under skördefesten var även Sveriges Television, SVT, där och filmade för Kulturnyheterna. Det blev ett 3½ minuter långt inslag som visades måndag 1 sptember.
Växter kan bli politiska.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bilder från skördefesten

Människor i en trädgård.
Grönsaksgryta som puttrar.
En stor squash.
En pojke viker fröpåsar.

Sidan uppdaterades senast: 2016-06-29