INNEHÅLL

Konstnären Ebba Bohlin talar under invigningen av hennes konstverk Stjärnfall.

Konstnären Ebba Bohlin talar under invigningen av hennes konstverk Stjärnfall.

Stjärnfall är invigt

Närmare 130 personer kom till invigningen av konstverket Stjärnfall i den nya rondellen vid norra infarten till Gislaved, under lördagen.

Det är stjärnhimlen över Gislaved, tillsammans med Nissans mörka vatten och trädstammarna i skogen som har inspirerat bildkonstnären Ebba Bohlin när hon skapade Stjärnfall. På en yta av närmare 3 800 kvadratmeter står 125 stycken sex meter höga pelare i borstat, rostfritt stål.

- Jag är oerhört stolt över att vara kulturchef i en kommun som vågar göra något så stort och satsa på att synas. Konstverket kommer både att älskas och ogillas, men ingen kommer att passera det obemärkt, säger Magnus Jonsson, kulturchef.

Kommunalrådet Niclas Palmgren (M) håller invigningstal för Stjärnfall.

Kommunalrådet Niclas Palmgren (M) håller invigningstal för Stjärnfall.

Ett konstverk som drar blickarna till sig

Kommunalråd Niclas Palmgren (M), berättade om hur länge representanter från kommunen har kämpat för att få riksväg 27 dragen utanför Gislaved. Och hur glad han är att den nu finns på plats och att den tunga trafiken inte behöver gå igenom centrum längre. Politiskt, i kommunstyrelsen, diskuterade man även oron över om många nu bara kommer att susa förbi Gislaved. Något speciellt var tvunget att göras med den, ganska ovanliga, sexarmade rondellen som finns vid Smålandia. Diskussionerna resulterade i ett konstverk som de förbipasserande lägger märke till; Stjärnfall.

- Det här är jättespännande, säger Palmgren. Det har redan blivit en ”snackis” oavsett vad man tycker om konstverket, och det sätter Gislaved på kartan.

Halvard Nilsson från Gislaveds Astronomiska förening Orion.

Halvard Nilsson från Gislaveds Astronomiska förening Orion hjälper en nyfiken besökare att titta på solen genom föreningens stjärnkikare.

Stjärnkikare lockade besökarna

Under invigningsdagen sken solen för fullt så några stjärnor syntes inte till. Däremot kunde man, för ovanlighetens skull berättade Halvard Nilsson från Gislaveds Astronomiska förening Orion, titta rakt på solen genom stjärnkikaren som de hade med sig. Bo Svensson, en av medlemmarna i föreningen längtar efter höstens mörka kvällar och möjligheterna det ger att titta på stjärnhimlen. Han menar att det behövs konstnärliga utsmyckningar även i mindre samhällen.

- Jag tycker om det här, säger Bo Svensson. Jag är stolt och övertygad om att övriga kommuninvånare också kommer att bli stolta så småningom. Det kommer att talas om konstverket och på så sätt blir även Gislaved omtalat. Dessutom menar han att intresset för astronomi kanske ökar med hjälp av Stjärnfall.  

- Det här är bra. Ett väldigt annorlunda konstverk som man inte förväntar sig. Det ska bli roligt att se hur det ser ut på kvällen när det är belyst, säger Gunnar och Ingeborg Sigvardson från Anderstorp. Det var också väldigt roligt att höra hur konstnären själv hade tänkt.

Konstverket Stjärnfall inifrån rondellen under kvällstid. Foto: Ebba Bohlin, BUS 2014.

Konstverket Stjärnfall inifrån rondellen under kvällstid. Foto: Ebba Bohlin, BUS 2014.

Ebba Bohlins beskrivning av bakgrunden till sitt konstverk

När jag var i Gislaved för att besöka platsen där rondellen ska byggas blev jag även förevisad en närbelägen plats invid Nissan. Skogen, stammarna som speglar sig i den mörka vattenytan, himlen, den kuperade terrängen – den platsen, så nära inpå riksväg 27, har inspirerat mig mycket.

Andra inspirationskällor är bloggaren som beskriver den gnistrande stjärnhimlen ovanför sommarstugan i den småländska skogen, Gislaveds industrihistoria invid Nissan i allmänhet och tråddragning i synnerhet, barndomens sagor tolkade av John Bauer, Länsstyrelsens Natura 2000-satsningar i Gislaved med omnejd. När man talar om vad Gislaved har varit – och vart Gislaved är på väg, så tänker jag mig att det är detta jag återspeglar i min gestaltning: innovation/teknik och naturvärden/kultur.

- Det är fantastiskt kul att få göra något så stort, säger Ebba Bohlin. Det här är det största konstverk jag har gjort och jag är otroligt glad och stolt. En mörk skrovlig botten och de blanka höga stolparna tycker jag ger en spännande dubbeltydighet.

Ebbas Bohlins beskrivning av Stjärnfall

Jag har låtit stjärnhimlen ovanför Gislaved stråla ner i rondellen. Vidare har jag valt att arbeta med en återspegling av landskapet runtom. Samtidigt har jag ambitionen att lyfta platsen till att utstråla också något helt annat – som kanske upplevs som urbant, jag brukar kallar det en ufo-kvalitet.

Det hela blir som en slags inverterad natur, stammarna, speglingen i vattenytan, det svarta vattnet. Den återvunna asfalten har en mjuk, ljusabsorberande kvalitet och framhäver pelarna av borstat, rostfritt stål som ljusstrålar. Placeringen av stolparna är dynamisk och skapar en spännande rytm som framhävs då den ses ur ett fordon som rör sig runtom. Öppningen, ”gatan” rakt igenom accentuerar tätheten i de övriga partierna. Konstnärliga ställningstaganden jag gjort har handlat mycket om skala, materialitet och rörelse – dagsljus och artificiellt ljus.”

Mer information om Ebba Bohlin finns på hennes webbplats: www.ebbabohlin.selänk till annan webbplats

Blandade bilder från invigningen

Gislaveds Astronomiska förening Orion visar upp sin utställning för nyfikna besökare.

Gislaveds Astronomiska förening Orion visar upp sin utställning för nyfikna besökare.

Översiktsbild från invigningen av Stjärnfall

Närmare 130 personer kom till invigningen av konstverket Stjärnfall.

Symboliskt sköt man upp raketer i luften under invigningen av konstverket.

Symboliskt sköt man upp raketer i luften under invigningen av konstverket.

Fyrverkeriraket som smäller i luften.
Folksamling från invigningen.
Konstnären Ebba Bohlin i samtal med två besökare.

Sidan uppdaterades senast: 2014-09-09