INNEHÅLL

Översiktsbild på flera hundra personer under invigningen.

Flera hundra personer tog sig till invigningen för att titta på lokalerna och få en inblick i all verksamhet som kommer bedrivas i Glashuset.

Glashuset slog upp portarna

Under lördagen invigdes Glashuset i Gislaved inför flera hundra personer.

Christian Lanner från Gislaved var en av de nyfikna besökarna. Och han tycker om det han ser.

- Det här är helt rätt satsning. Att kunna komma hit, ta en fika, äta en bit mat och träffa människor, säger Christian.

Även Anne Brandel från Gislaved besökte invigningen.

- Det är väldigt roligt att få se hur det ser ut här inne, säger hon. Så fint det har blivit! 

Hon har gått förbi bygget med hunden varje dag och följt arbetet från utsidan. Nu hoppas hon att många kommer att använda lokalerna och gå hit för att äta.

- Det hade varit trevligt om restaurangen dessutom kunde ha kvällsöppet någon gång då och då, föreslår Brandel.

Tommy Liljegren är verksamhetsansvarig för Kulturplatån. Under lördagen höll han guidade rundturer som uppskattades av besökarna.

Tommy Liljegren är verksamhetsansvarig för Kulturplatån. Under lördagen höll han guidade rundturer som uppskattades av besökarna.

Resan har börjat

Tommy Liljegren är verksamhetsansvarig för Kulturplatån, som är en av verksamheterna som nu huserar i byggnaden. Under lördagen höll han i guidade rundturer vilka uppskattades av besökarna.

Han hoppas att det kommer bli både liv och rörelse i byggnaden nu när den slagit upp portarna.

- Det känns skönt att skutan är sjösatt. Nu väntar det fantastiskt roliga jobbet att uppleva hur allt kommer att fungera i praktiken. Vår resa har börjat och en ny epok i Gislaveds kommun är inledd, säger Tommy Liljegren.

Tre kusinerna Max, Saga och Elias sitter i häfitga snurrstolar

De tre kusinerna Max, Saga och Elias från Gislaved, Anderstorp och Vik Utanför Hestra tycker Glashuset verkar spännande. Snurrstolarna är dock häftigast.

Nya och uppfräschade lokaler

Efter ett års byggande och renovering står nu första etappen av fyra klar. Framförallt är det Kulturplatån, tidigare Ungdomens Kulturhus som fått nya lokaler. Där finns studio, replokaler, dj-rum, tv- och webbradiolokal och dramasal. Allt byggt med senaste tekniken för att ge deltagarna de bästa förutsättningarna för framtiden. Namnbytet öppnar även upp verksamheten för alla åldrar.

Stiftelsen Gisleparken som står för nöjesverksamheten har fått uppfräschade lokaler. Även bowlingen som de också driver har fått renoverade lokaler samt nya omklädningsrum, teknik och maskiner.

- Det här är tänkt som en mötesplats för alla, säger kulturchef Magnus Jonsson.

Hans vision är att det ska vara fullt av liv i lokalerna och att man ska kunna göra något kul som dans, musik, nöje, äta eller bara träffa människor.

- Jag är så stolt över att få arbeta på en plats som kan erbjuda en sådan fantastisk verksamhet.

Nytt namn – utökad verksamhet

Huset, som tidigare kallades Gisleparken behövde ett nytt namn när verksamheten skulle breddas. För att få hjälp bad kulturförvaltningen allmänheten om hjälp och ett hundratal förslag kom in. En jury valde ut tre förslag, Gisle Kulturcentrum, Kultura och Glashuset. Sedan fick allmänheten rösta och Glashuset vann. Namnet passar bra menar Magnus Jonsson eftersom det är öppet och man lätt kan titta både in och ut. Göran Sjögren från Anderstorp, som föreslog namnet Glashuset, uppvaktades med blommor och present. Även Andrea Donoso från Gislaved, som föreslagit namnet Gisle Kulturcenter uppvaktades.

Fria ytor och möjlighet till enskildhet

När man kommer in i Glashuset möts man av stora öppna ytor i ljusa, glada färger. Det finns även möjlighet att sitta ner i små grupper och på andra våningen finns gröna soffor med höga ryggar som ger känslan av att sitta avskilt. Tilly Hild var en av tonåringarna som besökte invigningen. Just kombinationen av stora ytor och båsen där man kan sitta lite mer för sig själv tyckte hon var bra.

- Det här är jättekul att se, säger Tilly Hild. Det är fina färger och många schyssta hängställen där man kan plugga och prata med andra. Jag tror att man vill komma hit för att hitta på saker. Det är roligt att det finns en restaurang också, säger hon.

Nöjda invigningstalare  

Invigningen började med show av Drum & Drillcorps innan portarna öppnades  och besökarna vällde in. I trappan upp till andra våningen stod de båda kommunalråden och stiftelsen Gisleparkens ordförande redo att inviga huset.

Alla var överrens om hur fantastiskt det är att vår kommun har fått en ny mötesplats. En mötesplats som är unik i sitt slag menade Niclas Palmgren (M), kommunalråd. Just att så många aktiviteter är samlade i ett område tror han inte finns någon annanstans. Här finns sporthallar, simhall, hockeyrink, tennishallar, bibliotek, gymnasium, förskola och högstadieskola inom ett par hundra meter.

- Det här är en plats för hela Gislaveds kommun, betonar Palmgren. Två tredjedelar av våra invånare når Glashuset på 20 minuter med kollektivtrafik. Och på sikt ska alla invånare kunna komma hit på 20 minuter.

Även kommunalrådet Marie Johansson (S) var glad över Glashuset och dess möjligheter att mötas över gränser. Oavsett ålder, intresse och språk.

- Grattis till er alla, sa Johansson. Jag är glad och tacksam över att få vara med om den här invigningen och jag vill rikta ett stort tack till alla som engagerat sig inför och under byggnationen. Idag inviger vi ett rum som är till för oss alla.

Staffan Sjöblom som är ordförande för stiftelsen Gisleparken var väldigt stolt och glad och tyckte att det var extra roligt att Gisleparken är på banan igen.

- Välkomna hit! Lördag 4 oktober öppnar vi upp vår nöjesverksamhet igen, berättar Sjöblom.

Matkulturen redan inarbetad

Restaurangen Matkulturen som är en del av Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Gislaveds gymnasium har varit igång sedan början på året. Under eftermiddagen bjöd de på snittar och kaka. Henrik Ekstrand som är ansvarig för gymnasieprogrammet är jättenöjd över att lokalerna runt restaurangen är färdigrenoverade nu.

- Det blir lättare och trevligare att ta sig till restaurangen och förhoppningsvis rör det sig fler människor i huset också, säger Ekstrand.

Köket i Matkulturen är ett av Sveriges modernaste utbildningskök och det finns gott om plats för både utrustning och för att kunna undervisa på ett bra sätt. Här får eleverna prova på hur det är att arbeta i ett restaurangkök. Förutom att laga maten serverar de och tränar även på kassahantering.

Ann-Britt Lantz från Gislaved har en dotter som går restaurang- och livsmedelsprogrammet.

- Här har blivit väldigt snyggt, säger hon. Det är en jättekul satsning på hela huset och fantastiskt för ungdomar som är intresserade av restaurangbranschen att få göra sin utbilning i så fina lokaler.

Mer ska byggas och renoveras

Mikael Fröler som är fastighetschef och ansvarig för bygget ser fram emot att släppa in alla som ska använda lokalerna men själv kan han inte slå sig till ro. Byggandet och renoverandet fortsätter. Mötesplatsen ska byggas färdigt och inrymma ett café. Dessutom ska det byggas nya danssalar. Arbetet beräknas vara klart senast 2018.

I tredje etappen byggs stiftelsen Gisleparkens nya lokaler med dansgolv, restaurang, konferens, scen, disco, pub och terrass. Dessutom blir det en ny entré och kapprum. 

Sista etappen är sedan en ny tillbyggnad med utställningslokal för konstutställningar, ateljé och personalutrymmen. Nuvarande nöjeslokaler kommer att bli teatersalong, loger, repetitionslokaler och mötesrum.

Sidan uppdaterades senast: 2014-09-23