INNEHÅLL

Skolkocken Lyndon McLeod, till vardags på Gisle Skolrestaurang visar upp dagens meny.

Skolkocken Lyndon McLeod, till vardags på Gisle Skolrestaurang visar upp dagens meny. (klicka på bilden för att se den större)

Skolkockar i träning inför VM

När VM i matlagning avgörs senare i höst i Luxemburg representeras Sverige av bland annat skolkocken Lyndon McLeod.

Lyndon är en del av kocklandslaget från Sverige som enbart består av skolkockar från olika kommuner. Tillsammans kallar de sig Team Swedish School Restaurants och siktet är inställt på guldmedalj senare i höst.

- Vår ambition är att vinna guld. Annars ställer vi upp för att vinna i nästa matlagnings-OS, berättade Michael Bäckman, som till vardags är skolkock i Huddinge kommun.

Syftet med att laget enbart består av skolkockar är att höja statusen på yrket. Laget vill visa att det finns kockar i Sveriges skolor som lagar mat från grunden, inte bara sprätter upp kartonger med färdiglagad mat som bara behöver värmas.

- Vi tävlar för alla som dagligen jobbar i skolkök och förskolekök. Vi är ett team, vi har kul tillsammans precis som man har till vardags i skolkök, säger Bäckman.

- Det här känns jättebra, säger McLeod om dagens bjudning. Det ska bli spännande att höra vad matgästerna tycker.

Tränade på sin VM-meny

Under året har laget turnerat runt i Sverige och bjudit på den meny de tänker ställa upp med i de kulinära världsmästerskapen som äger rum i Luxemburg i slutet av november. Gästerna får smaka av alla rätter och sedan tycka till om dem. Det är ett sätt för kockarna att kunna finjustera ingredienserna vid behov.

Under måndagen serverade man över hundra inbjudna gäster i Gisle skolmatsal i Gislaved. En av dem var Anette Bryngel, specialpedagog på Lundåkerskolan. Hon kunde inte vara något annat än imponerad.

- Mmm, det är väldigt många smaker som studsar omkring i munnen. Och de hålls ihop på ett bra sätt. Jag är jätteglad att jag blev inbjuden till provsmakningen, säger Bryngel.

Hon äter sin lunch varje dag i skolrestaurangen och tycker att det är en förmån. Det finns två varmrätter att välja på och alltid soppa med nybakt bröd. Dessutom är Lyndon McLeod väldigt duktig på att plocka upp nya smaker menar Anette Bryngel.

Om Team Swedish School Restaurants

Laget består av:

  • Lyndon McLeod, Gislaveds kommun
  • Barbro Fernström, Karlstads kommun
  • Michael Bäckman, Huddinge kommun
  • Even Bakke, Göteborgs Stad
  • Johan Ederström, Ljungby kommun

Menyn som bjuds på, ställer laget upp med i den internationella tävlingen Culinary World Cup 2014 senare i november. Temat på deras rätter är "Europa möter Asien".

Sidan uppdaterades senast: 2014-09-23