INNEHÅLL

Besök från Wedemark

Under ett par dagar besöker ett 30-tal personer från tyska Wedemark oss för erfarenhetsutbyte.

Sedan 2011 har kommunledningen och skolorna från Gislaveds och Wedemark kommuner haft ett utbyte med studiebesök och deltagande på mässor. Nu ska fler tyska representanter från olika verksamhetsområden se och lära mer om hur vi jobbar i Gislaved. 

- Det är verkligen roligt att vara här, säger Annemarie Majewski som jobbar som förskollärare i Wedemark.

Hon berättar att hon jobbade i en familj i Stockholm i början av 1980-talet och besöker Sverige varje sommar. Men att det är första gången i Gislaved.

- Det ska bli mycket intressant att se hur era skolor och förskolor ser ut på insidan och hur personalen jobbar, säger Annemarie Majewski.

Besöket inleds med allmänt erfarenhetsutbyte mellan de båda kommunerna innan deltagarna gör studiebesök inom olika områden. Flera är nyfikna på vårt rika kultur- och föreningsliv medan andra vill lära sig mer om skola, omsorg, räddningstjänst och hur vi tänker när det gäller samhällsplanering. För att visa våra fina möjligheter till turism får de även åka på en rundresa med buss.

- Det är lika givande att vara värd som att vara gäst, säger kommunalrådet Niclas Palmgren (M). Jag ser många likheter mellan oss och Wedemark och det är viktigt att vi försöker utveckla vår kommun på olika sätt.

Tyskalektion på Lundåkerskolan

Donike Salahi och Ligzona Murati på Lundåkerskolan fick chans att prata med de tyska besökarna.

Donike Salahi och Ligzona Murati på Lundåkerskolan fick chans att prata med de tyska besökarna.

Ett av studiebesöken gjordes på Lundåkerskolan i Gislaved. Rektorn Elisabeth Holmberg och tyskaläraren Susanne Blennhem berättade om skolan och bjöd på en rundtur. I ett klassrum pågick tyskaundervisning och eleverna fick prata med besökarna.

- Det var roligt, men pinsamt och svårt att prata tyska, säger Donike Salahi.

Samarbete kring EU-projekt och näringsliv

Många stora utvecklingsprojekt inom EU kräver samarbete mellan flera länder och där ser kommunalråden Niclas Palmgren (M) och Marie Johansson (S) flera likheter mellan Gislaved och Wedemark. Framförallt när det gäller näringslivssamarbete gör likheten mellan kommunerna att det finns stora möjligheter, menar Palmgren.

- Det här besöket är jätteroligt. Man lär sig mycket och det är lika intressant varje gång, säger Marie Johansson.

Inom kort kommer kommunalråden besöka Wedemark för att fortsätta arbetet med ett avtal för ett mer strukturerat arbete kring näringslivsfrågor samt möjliggöra samverkan inom EU:s transnationella program. Tidigare har kommunerna framförallt funderat kring näringslivssamarbete. Efter det här besöket kanske det kan bli samarbeten även när det gäller exempelvis skola och kultur menar Johansson.

Kommunalråden Marie Johansson (S) och Niclas Palmgren (M) till vänster tar emot varsin gåva från Wedemarks Susanne Brakelman och Jörg Clausing.

Kommunalråden Marie Johansson (S) och Niclas Palmgren (M) till vänster tar emot varsin gåva från Wedemarks Susanne Brakelman och Jörg Clausing.

Martina Popan arbetar som blibiotekarie i Wedemark. Hon har inte varit i Sverige tidigare men efter att ha läst en artikel i en lokal tidning om resan till Gislaved anmälde hon sig.

- Så fint det är i Sverige! Vilket härligt landskap, säger Martina Popan. Era bibliotek har ett bra rykte så det ska bli roligt att se hur det ser ut och prata med de som jobbar där.

Tidigare samarbete

Wedemark kommun som är en kranskommun till Hannover, har en femtedel av Gislaveds kommuns yta men har lika många invånare som vi fördelat på 16 orter samt landsbygd. Samarbetet startade 2010 på initiativ av tidigare VD på Continental Däck, Gerhard Janotta. Tanken var att kommunerna, som har mycket gemensamt skulle undersöka möjligheten till samarbete mellan företag.

Under åren har kommunledningarna besökt varandra ett par gånger. Även inom skolverksamheten finns det ett samarbete genom elevutbyte. Senast i somras besökte ett 50-tal tyska elever Nordinskolan i Smålandsstenar.

Sidan uppdaterades senast: 2014-10-09