INNEHÅLL

Parkourföreningen Air Wipp visar upp Parkour

Parkourföreningen Air Wipp fanns på plats under invigningen för att visa parkour och lära ut tips och tricks till barnen.

Trastenanläggningen Tillsammans nu invigd

Nu är den nya anläggningen "Tillsammans" i Trastenområdet i Gislaved invigd. Området skapar möjligheter för alla åldrar.

Ett par hundra personer besökte invigningen av det nya aktivitetsområdet som ligger mellan bostadsområdet Trasten och Gullviveskolan i Gislaved.

- Det här är roligt! Här kommer jag att spela fotboll och hänga med polarna, säger Hasan Ceric som tillsammans med sin kompis Hareun Mohamed besökte invigningen.

Flera "rum" på samma yta

Området är uppdelat i olika "rum" för att passa olika åldrar och intressen. På multisportarenan finns det möjlighet att spela fotboll, basket, innebandy, volleyboll eller handboll. Bredvid finns parkouranläggningen med olika klätterställningar och hinder. Nästa yta är en mer traditionell lekplats med gungor och sandlåda. För den odlingsintresserade finns det även ett växthus med odlingslotter utanför. 

Bodil Hellström är ansvarig för utemiljön vid det kommunala bostadsbolaget Gislavedshus fastigheter. Hon berättar att odlingslotterna i första hand är för Trastens hyresgäster och att hon hoppas på att Tillsammans blir en samlingsplats för hela familjen där barnen kan leka samtidigt som föräldrarna påtar i landen.

- Tanken med odlingslotterna är att de ska öka egenansvaret och intresset för sitt egna bostadsområde, säger Bodil Hellström.

Hareun och Hasan är två killar som är glada över den nya satsningen på området.

Hareun och Hasan är glada över den nya satsningen på området.

Bandet klipptes av politiker och styrelseordförande i Gislavedshus

Politiker klipper invigningsbandet

Fyra kommunala nämnder och Gislavedshus har gått ihop för att skapa den nya anläggningen.

- Det är väldigt roligt att stå här idag och se resultatet av projektet som så många har gjort tillsammans, säger Maria Gullberg Lorentsson, fritidsnämndens ordförande. Tillsammans ska vara ledordet för det man gör här. Det ska finnas möjlighet att vara spontan och göra saker ihop.

Projektet är unikt eftersom fyra nämnder har genomfört det tillsammans med Gislavedshus. Förutom fritidsnämndens ordförande fanns barn- och utbildningsnämndens ordförande Inga-Maj Eleholt, tekniska nämndens ordförande Staffan Sjöholm, fastighetsnämndens vice ordförande Agne Sahlin och Ingrid Josefsson styrelseordförande i Gislavedshus på plats.

Basketungdomar vann över politiker

Efter den officiella invigningen med bandklippning utmanande de invigningstalande politikerna ett gäng tjejer på basket. Tjejerna som tränar basket en gång i veckan tyckte att det var en roligt match. Speciellt eftersom de vann med 3-0.

- Det var jättekul. Och det var lätt. Fast politikerna var inte så dåliga, säger Munira Abduikadir. 

Tre flickor som är glada över den nya anläggningen.

Baddra Mohammedin, Munira Abdulkadir och Hamdi Sharmarke var nöjda efter vinsten i basket.

Oscar Hallbäck Stigendal från parkourföreningen Air Wipp

Oscar Hallbäck Stigendal från parkourföreningen Air Wipp.

Många ville prova på parkour

Uppvisningen av killarna från parkourföreningen Air Wipp i Helsingborg samlade många nyfikna. Oscar Hallbäck Stigendal berättar att han alltid har hoppat och klättrat. Genom en reklamfilm fick han veta att det finns något som heter parkour och sedan några år lever han på sin dröm genom att driva Air Wipp Academy.

- Parkour är helt fritt. Man får göra precis vad man vill. Jag älskar detta. Det är både mitt jobb, min hobby och min framtid, säger Hallbäck Stigendal.

På Air Wipp Academy använder man väggar, tak, trampoliner och stockar för att ta sig fram och även om anläggningen Tillsammans inte är lika avancerad tycker Hallbäck Stigendal att den är en jättebra början för barn och ungdomar som börjar intressera sig för parkour. Trots att det ser ganska farligt ut händer inte mycket olyckor inom sporten förklarar Hallbäck Stigendal. Säkerhetsträning och fallteknik tränas hårt från början och det går att utöva oavsett ålder.Medborgare bidrog till idén

På Trastendagen för några år sedan delade Gislavedshus ut en enkät till besökarna för att få veta vad de hade för tankar och önskemål för området. Överlägset flest svarande önskade en spontanidrottsplats liknande den som finns vid Sörgårdsskolan.

Gislavedshus kontaktade kommunens fritidskontor och tillsammans med tekniska kontorets parkavdelning, barn- och utbildningsförvaltningen samt stadsarkitekten kom idén fram att göra en mötesplats för alla åldrar, där de olika aktiviteterna delas in i olika ”rum”.

Sidan uppdaterades senast: 2014-10-20