INNEHÅLL

Foto: Smålandsbilder

Menyn utökad på särskilda boenden

Fem av kommunens särskilda boenden serverar sedan ett tag tillbaka två maträtter att välja mellan.

En av platserna där det serveras två rätter är Klockaregården i Anderstorp. Där är Therese Petersson kock och verksamhetsledare. Hon menar att möjligheten att välja mellan två maträtter är ett sätt att höja livsglädjen för de boende, genom den ökade valfriheten. Det öppnar också upp möjligheten för kontaktpersoner och de boende att gemensamt gå genom veckans matsedel och anpassa planeringen mer efter den enskildes önskemål.

Therese menar att maten är en viktig del för många på särskilda boenden och då orken inte alltid finns där blir maten också ett sätt att umgås.

- De flesta är mycket nöjda över förändringen. Många tycker att det är kul att kunna välja och de känner att de kan påverka eftersom vi kockar ibland frågar om deras önskemål. Ibland kan det vara svårt att välja, men då har vi kunnat erbjuda en kombination av båda rätterna som de tycker känns lyxigt, säger Therese Petersson.

Genom maten får vi i oss näring och energi. Att få möjligheten att välja mellan två rätter gör att de boende kan få äta mat som de tycker om och därmed troligtvis få i sig mer, berättar Therese.

På alla särkskilda boenden inom 6 månader

Många särskilda boenden i landet erbjuder möjligheten att välja mellan två rätter. I Gislaveds kommun inleddes arbetet i början av året och inom sex månader är konceptet infört på alla särskilda boenden i kommunen.

Therese berättar att förändringen fungerat mycket bra för henne och hennes kockkollegor. De har hittat ett arbetssätt som passar bra. Hon ser att det kan finnas en risk för att det blir lite mer svinn men att det är svårt att säga vilka skillnader det blir ekonomiskt av den här förändringen.

- På det stora hela har det fungerat mycket bra. Det är motiverande att se hur nöjda de flesta är med den här förändringen, säger Therese Petersson.

Sidan uppdaterades senast: 2014-11-17