INNEHÅLL

Lyckad satsning i Holland

Under helgens emigrationsmässa i Holland blev kommunens koncept en fullträff. Uppskattningsvis 2000 personer besökte montern.

- Det här är fantastiskt. Det är svårt att föreställa sig att intresset för Gislaved är så stort. Det är bättre än jag någonsin hade vågat tro, säger Marie Johansson (S), kommunalråd.

Under helgens mässa hade kommunens monter fullt av besökare större delen av mässdagarna. Många av besökarna var barnfamiljer men även ungdomar och pensionärer tilltalades av ett lugnare liv med gott om plats. För det är stressigt och trångt i Holland, 480 invånare per kvadratkilometer, jämfört med 22 i Sverige.  

Besökarna är intresserade av hur man bor, hur arbetsmarknaden ser ut, hur Sveriges trygghetssystem fungerar och hur det ser ut med barnomsorg och skola, berättar Marie Johansson. Det hon framförallt förvånas över är att besökarna är högutbildade människor som redan har jobb. De flyttar inte för att de måste utan för att de vill få bättre livskvalité.

- Vi har verkligen det de söker; närheten till naturen, familjevänligt och gott om plats, säger Marie Johansson.

I pysselhörnan med filmen om kommunen höll sig barnen sysselsatta.

I pysselhörnan med filmen om kommunen höll sig barnen sysselsatta.

Konceptet gick hem

I montern möttes besökaren av budskapet "Living Gislaved" och kommunens variant av en tunnelbanekarta, fast en cykelbanekarta med cykelavstånd mellan kommunens orter.

Förutom montern kompletterades konceptet med magasinet Living Gislaved som beskriver hur det är att bo, leva och arbeta i kommunen, kampanjwebben  living-gislaved.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, samt en film om kommunen. De besökare som ville se mer av Gislaved kunde delta i en utlottning av hotellweekends och en mottagningsaktivitet som kommer att ske i maj och augusti.

- Vi sticker ut på mässan med en snygg monter och ett bra koncept  – familj, natur/fritid och arbete, säger Niclas Palmgren (M), kommunalråd.

Niclas Palmgren berättar att han har träffat många välutbildade människor som kan skapa fler jobb så att industrin i kommunen kan finnas kvar, och menar att satsningen på mässan är helt rätt men att den måste ses som ett långsiktigt projekt. 

- Flera är intresserade av att driva Hörsjöns camping i Smålandsstenar, som idag står utan arrendator, och jag har pratat med många som har den spetskompetens vi saknar, säger Niclas Palmgren. 

Cykelägarna runt mässområdet möttes av sadelskydd med Living Gislaved när de kom ut.

Cykelägarna runt mässområdet möttes av sadelskydd med Living Gislaved när de kom ut.

Bra matchning till vår arbetsmarknad

Anledningarna till att kommunen deltog på mässan var flera. Dels sjunker invånarantalet, vilket på sikt kan påverka kvalitén på kommunens service eftersom skatteintäkterna blir lägre. Dels är det svårt att rekrytera personer med viss kompetens, både inom den kommunala organisationen och bland företagen.

Jaana Fransson, verksamhetschef på bemanningsföretaget EPAB deltog i montern för att leta efter den kompetens som hennes kunder söker. Tillsammans med dem erbjöd hon personer med rätt erfarenheter en veckas praktikjobb, prova-på-arbete, på ett företag i kommunen. Om den veckan faller väl ut hos både provjobbaren och företaget erbjuds en längre anställning. Ett flertal personer med den kompetens som behövs i kommunen besökte montern. Exempelvis målare, svetsare, konstruktör, sjuksköterska, läkare, bibliotekarie, lärare och ingenjör.

Holländarna är även positiva till att starta företag och på det sättet kan kommunens näringsliv breddas – fler arbetstillfällen och större utbud.

- Intresset för prova-på-veckan är enormt och jag har hittat flera lämpliga kandidater till mina kunder. Det här är bland det roligaste och mest givande jag har gjort, säger Jaana Fransson.

Under måndagen har flera mässbesökare hört av sig till Jaana Fransson för att åter visa sitt intresse och tacka för en trevlig och inbjudande monter som gav dem ett väldigt bra intryck av kommunen. 

Hollands nationella nyhetskanal visade under lördagskvällen ett klipp från kommunens monter.

Hollands nationella nyhetskanal visade under lördagskvällen ett klipp från kommunens monter.

Nöjda besökare

Två av besökarna var Susan Rahmi och Nico den Heijer. Båda har jobb, hon inom äldreomsorgen och han på en chefsposition. Men de söker bättre livskvalité och letar efter en plats där de kan få mer lugn och ro.

- Att flytta till ett nytt land är ett stort beslut och vi föll för ert steg-för-steg-erbjudande med en rundresa i kommunen, prova-på-jobb och sedan eventuellt få det förlängt, säger Nico den Heijer.

Sofie Eriksson Rebel och Harmen Rebel besökte montern tillsammans med sina två barn. Barnomsorg är väldigt dyrt i Holland och de vill ha en bättre livsmiljö så de har bestämt sig för att flytta till Sverige till sommaren. Något annat land än Sverige är inte aktuellt, Sofie är född och uppvuxen här. Men var i Sverige har de inte bestämt sig för. Det beror på var de hittar en plats som känns rätt för dem. Sofie berättar att det viktigaste för familjen är vilket samhälle barnen kommer att växa upp i. Jobben kommer i andra hand.

- Vi fick upp ögonen för Gislaved under mässan, vilket betyder att ni har gjort ett bra jobb, säger Sofie Eriksson Rebel. 

Kampanjwebben - living-gislaved.se där runt 200 personer registrerade sig för nyhetsbrev och information om jobb.

Kampanjwebben - living-gislaved.se där runt 200 personer registrerade sig för nyhetsbrev och information om jobb.

Kommunalrådet Carina Johansson (C) är förvånad över att så många av besökarna redan har bestämt sig för att de ska flytta. Hon berättar att de tycker att vår kommun ligger bra till. Det är en dagsresa från Holland, ligger nära naturen med många upplevelser, och är familjevänligt.

- Responsen på mässan är över förväntan. Många kommer tillbaka efter en runda på mässan för att de tycker att vi är intressanta, säger Carina Johansson. 

Närmre 200 personer lyssnade på kommunens seminarier under helgen.

Närmre 200 personer lyssnade på kommunens seminarier under helgen.

Seminarier lockade många åhörare

Under både lördagen och söndagen höll kommunen i ett seminarie om hur det är att leva och arbeta i Gislaveds kommun. Under lördagen räckte inte sittplatserna till utan en del åhörare stod längst bak i salen för att lyssna.

Niclas Palmgren höll en allmän presentation av kommunen, Rob Flores från det europeiska jobbnätverket Eures förklarade hur arbetsmarknaden ser ut och Louise Söderlund, VD på Isaberg Mountain Resort berättade om alla aktiviteter som finns året om.  Daniel van Laethem, som till vardags är projektledare på Gislaveds kommun, har flyttat från Belgien till Sverige. Han berättade väldigt engagerat om vad han uppskattar med Gislaveds kommun; livskvalitén - vacker natur, tystnaden och mindre människor runtomkring.

- Intresset från besökarna har varit väldigt stort, jag är mycket nöjd, säger Louise Söderlund på Isaberg Mountain Resort som hade dockat sin monter till kommunens monter.

- Intresset från besökarna har varit väldigt stort, jag är mycket nöjd, säger Louise Söderlund på Isaberg Mountain Resort som hade dockat sin monter till kommunens monter.

Emigrationsmässan, som arrangerades för 19:e året hade ca 12.000 besökare. Varje år emigrerar runt 142 000 holländare.

Emigrationsmässan, som arrangerades för 19:e året hade ca 12.000 besökare. Varje år emigrerar runt 142 000 holländare.

Sidan uppdaterades senast: 2015-02-09