INNEHÅLL

skolan öppnar upp portarna och människor väller in i lokalerna.

Många nyfikna ville se den nya skolan inifrån.

Nordinskolan invigd

Närmare tusen besökare på lördagens invigning av Nordinskolan i Smålandsstenar. Glada färger, fräscht, öppet och modernt är några av de ord som beskriver skolan.

- Det här är fantastiskt. Vi har fått ljusa, fina, tysta lokaler. Jag är jättelycklig och går bara runt och njuter, säger Christina Tonnvik, rektor på Nordinskolan.

Eleverna Elsa, Anida och Annie gillar sin nya skola.

Eleverna Elsa, Anida och Annie gillar sin nya skola.

Elsa Stenby och Anida Tutic, 8B och Annie Fuchs, 7A är väldigt glada över de färgglada, ljusa och fina lokalerna. Att toaletterna är fräscha tycker de är extra bra. De är även överrens om att man blir gladare av en fin miljö och att det är roligare att vara i skolan än tidigare.

- Man vaknar till av färgerna, säger Elsa Stenby.

Eleven David Lorentsson hade fått äran att klippa bandet i samband med invgningen.

Eleven David Lorentsson hade fått äran att klippa bandet i samband med invgningen.

Bandet klipptes av en elev

Dagens bandklippare, David Lorentsson, elevrådsstyrelsens vice ordförande, tyckte att det var både spännande och nervöst att få uppdraget. Och väldigt roligt att få vara bland de första som får gå i den nya, fräscha skolan. Han har ett och ett halvt år kvar innan det är dags för gymnasiet. När David första gången kom in i skolan blev han förvånad över att den var så stor, han tyckte att den såg liten ut från utsidan. Bäst med dagen var förstås att få klippa bandet och sedan agera värd för att visa runt besökarna.  

- Att få klippa bandet var roligt. Det ska bli kul att få berätta för mina barn i framtiden, säger David Lorentsson.

Ann Gustafsson tog med sig sonen Filip som ska börja på skolan till hösten.

Ann Gustafsson tog med sig sonen Filip som ska börja på skolan till hösten.

Kommande elever nyfikna

Invigningen lockade inte bara nuvarande och tidigare elever utan även kommande elever. Filip Gustafsson ska börja på Nordinskolan till hösten.

- Jag vill börja nu, här är så fint, säger Filip Gustafsson.

Filips mamma, Ann Gustafsson menar att skoltiden är jätteviktig och att fina lokaler ökar studiemotivationen. Fräscha toaletter nämner även hon som betydande.

- Den nya skolan är ett lyft för hela samhället, tycker Ann Gustafsson.

Läraren Adam Nabrink

Läraren Adam Nabrink tycker han fått en mycket bättre arbetsmiljö.

Mycket bättre arbetsmiljö än tidigare

Det är kul att jobba i en nybyggd skola menar läraren Adam Nabrink. Han märker att eleverna är mer positiva och att den tystare miljön ger en bättre arbetsro. Att lärarnas arbetsrum ligger i anslutning till lektionssalarna gör dessutom eleverna tryggare.

- Förutom att det är fräscht och ljust är luften det bästa med nya skolan. Man slipper huvudvärk på eftermiddagen. Det är roligare att gå till jobbet nu, säger Adam Nabrink.

Nordinskolans rektor Christina Tonnvik.

Nordinskolans rektor Christina Tonnvik.

Rutinerad rektor

För Christina Tonnvik har cirkeln slutits. Hon började sin karriär med att vara med vid ombyggnaden av en skola i Simrishamn och nu får hon än en gång vara med och inviga en ny skola. Arbetsmiljön under byggnadstiden har varit besvärlig, förklarar Christina Tonnvik men alla har gjort sitt bästa. Förutom att det är roligt för både elever och personal att arbeta i en fräsch och tyst miljö menar hon att den öppna planlösningen och personalens närhet till eleverna har gjort klimatet lugnare.

- Eleverna är häftiga, jag har ett fantastiskt jobb, säger Christina Tonnvik.

Kommunfullmäktiges ordförande Niclas Palmgren lämnar över ett konstverk i gåva till skolans rektor Christina Tonnvik.

Kommunfullmäktiges ordförande Niclas Palmgren lämnar över ett konstverk i gåva till skolans rektor Christina Tonnvik.

Invigningstal och överlämning av presenter

Att skolan är efterlängtad var ett genomgående tema bland invigningstalarna och både kommunstyrelsen och fastighetskontoret överlämnade varsin tavla. Niclas Palmgren (M), kommunfullmäktiges ordförande tyckte att det kändes väldigt bra att alla partier var överrens om bygget och överräckte förutom ett konstverk, även en flagga med Gislaveds kommunvapen på.

- Det här gråvädret är perfekt, då ser man färgklicken – skolan, säger Niclas Palmgren.

- Jag känner en stor stolthet och glädje över att stå här, säger skolchef Mats Spånberg. Utsidan är helt fantastisk, men insidan ger verkligen möjlighet till kreativitet.

- Ett stort lycka till, jag hoppas att lokalerna kommer att passa bra till verksamheten, säger fastighetschef Mikael Fröler.

Nöjda politiker

Kommunens politiker är nöjda och glada över att många år av prioriteringar och utredningar har resulterat i hög klass på alla högstadieskolor i kommunen.

- Det är så härligt när våra elever och personal blir glada. Tänk att vi i vår kommun kan leverera goda skolmiljöer. Idag gratulerar vi Smålandsstenar skolområde, säger Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nordinskolan är sist ut att moderniseras och Niclas Palmgren menar att man ibland blir hemmablind men att vi har väldigt fina skolor i kommunen vilket är en bra grund för att elever och personal ska trivas och göra ett bra jobb.

- Man blir ju glad och stolt över vår kommun en sådan här dag, säger Niclas Palmgren.

- Efter många års arbete har vi fått ett fantastiskt resultat; en modern och tilltalande skolmiljö, säger Carina Johansson (C), kommunalråd för oppositionen.

Tre separata byggnader har blivit en

Redan 2009 började Christina Tonnvik att diskutera en ombyggnad av Nordinskolan med fastighetskontoret och 2011 fick arkitekten Tengbom AB uppdraget.

De nya lokalerna, för ungefär 310 elever är ljusa och moderna med en öppen miljö och mycket glas. En stor fördel är att lokalerna nu sitter ihop som en enhet. Tidigare fick eleverna förflytta sig mellan tre olika byggnader, berättar Christina Tonnvik. Alla lektionssalar i nya delen har modern teknik, som exempelvis clevertouch – en stor läsplatta.

Skolan består av den renoverade ”L3”-byggnaden som sitter ihop med den helt nya byggnaden, där entrén blir synlig och vänder sig ut mot samhället. T-konstruktionen, som består av entré i markplan och ett stort mediatek på andra våning ska ge känslan av ett träd – kunskapens träd. När man går in i skolan möts man av en annan version av kunskapens träd. Det hänger ett stort konstverk över den invändiga trappan. Förbi trappan finns samlingsplatsen, ett skoltorg med café och möbler för spontana möten.

Konstverket "Kunskapens träd".

Konstverket "Kunskapens träd".

Två invigningar i en

När alla besökare hade kommit in i skolan startade invigning nummer två, av konstverket Kunskapens träd. Konstnären Pia Hedström har gjort ett flygande träd, en fantasi som även kan associeras till Edens lustgård, filmen Avatar och Babylons hängande trädgårdar. Placeringen gör att det kan upplevas från flera håll och ge olika perspektiv. Glaset i skulpturen lyses upp av dagsljuset och när det blir mörkt tänds fiberoptik.

Kulturnämndens ordförande Ylva Samuelsson (S) som invigde Kunskapens träd önskar att det får vara en symbol för Nordinskolan. En symbol för en trygg, fin plats där man hämtar kunskap och lyfter sig själv.

Energisnålt med koppling till naturen

Arkitektens tema för skolbyggnaden är växter, djur, miljö, klimat, ljus och de fyra elementen. Det märks inte bara i byggnaden utan även i konstruktionen. Skolan är ett energisnålt passivhus med solpaneler mot söder för att producera energi. Totalt, med nästa etapp som består av en skolidrottsplats och rivning av gamla byggnader kostnadsberäknas projektet till ungefär 60 miljoner kronor.

Sidan uppdaterades senast: 2015-02-24