INNEHÅLL

Kockarna Tony Mulgrew och Lyndon McLeod.

Kockarna Tony Mulgrew och Lyndon McLeod.

Brittisk kock lär av Gislaved

Lyndon McLeod på Gisle skolrestaurang är en av landets bästa skolkockar. Nu har han besök av Tony Mulgrew som vill lära sig mer om hur man lagar näringsrik och nyttig mat från grunden.

- Det känns väldigt kul med ett internationellt utbyte och att få dela med mig av mina kunskaper, säger Lyndon McLeod.

Lyndon McLeod som nått flera internationella framgångar genom bland annat en silvermedalj i kock-VM har sista året samarbetat med School Food Plan – en brittisk organisation som arbetar för bättre skolmat i Storbritannien. Genom dem fick han kontakt med Tony Mulgrew som vann det prestigefyllda priset BBC Schoolcook of the Year 2014 tack vare sin beslutsamhet att laga bästa möjliga mat till eleverna på Ravenscliffe High School i staden Halifax där han arbetar. Nu är Tony Mulgrew på Gisle skolrestaurang för att ta del av deras kunnande, se hur ett svenskt modernt skolkök fungerar och laga mat tillsammans med Lyndon McLoud.

- Jag är väldigt imponerad av kökets utrustning och menyn som ser ut som på en riktig restaurang, säger Tony Mulgrew.

Dagens skaldjursgratinerade sejrygg förbereds.

Dagens skaldjursgratinerade sejrygg förbereds.

Utbyte åt båda hållen

Trots att Tony Mulgrew utsågs till Storbritanniens bästa skolkock 2014 känner han att det finns mycket kvar att lära. Framförallt är han intresserad av att på olika sätt laga nyttigare mat, som nya recept på fiskrätter eftersom man i Storbritannien mest friterar eller panerar fisk. Han berättar även att det är en brittisk tradition att eleverna får efterrätt varje dag. För att göra den mindre onyttig har han utan några större protester minskat socker, fett och salt samt gjort mindre portioner.

Lyndon McLeod tycker att det är intressant att höra hur Tony Mulgrew samarbetar med lokala producenter när det gäller inköp av mat. Hur han stämmer av med producenten vad de har extra mycket av för tillfället och på så sätt kan köpa närodlat och ekologiskt till ett bra pris.

Honung och chilimarinad förbereds till morgondagens laxrätt.

Honung och chilimarinad förbereds till morgondagens laxrätt.

Fortsatt samarbete

I början av februari besökte Lyndon McLeod Halifax för att laga mat tillsammans med Tony Mulgrew och 5 mars föreläser de tillsammans på International School Meals Day i London. Dessutom samarbetar de med Jens Vikingsson, kostchef i Karlshamn genom att fylla Facebook-kontot Goodfield International School Catering Project med recept och bilder för att inspirera andra skolkockar.

Lunchen förbereds på Gisle skolrestaurang

Sidan uppdaterades senast: 2015-02-25