INNEHÅLL

Anderz Johansson, Marie Johansson, Peter Eklund och Niclas Palmgren är nöjda efter att avtalet skrivits på.

Anderz Johansson, Marie Johansson, Peter Eklund och Niclas Palmgren är nöjda efter att avtalet skrivits på.

Nya visioner för motorbanan

Motorbanan i Anderstorp i ny regi. ARC tar över som arrendator och banan får ett nytt namn - Swedish Raceway.

- Det här är en ny era, vi kommer att få ny fart på banan och det är otroligt roligt, säger Niclas Palmgren (M), styrelseordförande i A-ringen AB.

ARC ny arrendator

Kommunledningen har redan tidigare uttalat att motorbanan i Anderstorp är viktig och något man vill satsa på. I fredags skrev man på ett nytt avtal där ARC, Anderstorp Racing Club blir ny arrendator. Avtalet skrivs på 10 år för att trygga banans framtid.

- Det är jättepositivt att vi får ta över, vi vill skapa attraktivitet på och runt banan, säger Peter Eklund, ordförande i ARC.

Stora visioner

Från 1 mars 2015 är ARC och deras nybildade bolag nya arrendatorer vilket innebär att de även sköter underhållet. ARC, som har funnits sedan banan kom till är en ideell förening med 300 eldsjälar som ser fram emot att kunna utveckla banan till annat än motorsport. Klubben kommer, precis som tidigare att ansvara för tävlingar och träningar. För att kunna jobba med företagsevent har de även startat ett bolag. Genom det hoppas man att verksamheten ska kunna få ett mervärde och visionerna är stora.

- Det känns otroligt skönt med en nystart. Vi har stora visioner, som att göra skidspår på vintern, samarbeta med olika föreningar samt arrangera mässor och konferenser, säger Anderz Johansson, styrelseledamot i ARC.

Klubben hoppas på många och stora arrangemang framöver. Först ut är SM i roadracing 29/4-1/5 och STCC i slutet av maj.

- Att banan nu sköts av lokala entusiaster känns tryggt och roligt. Jag hoppas att banan kommer att leva upp igen och öka attraktionen för vår kommun, säger Carina Johansson (C), kommunalråd för oppositionen.

Peter Eklund och Niclas Palmgren tar i hand efter att avtalet har skrivits på.

Peter Eklund och Niclas Palmgren tar i hand efter att avtalet har skrivits på.

Långsiktighet viktigt

För drygt ett år sedan aviserade tidigare arrendatorn Anderstorp Motorbana AB, att de ville avsluta sin verksamhet på banan. Sedan hösten 2014 har det pågått förhandlingar med motorklubben.

- Det känns verkligen kul med den nya arrendatorn. Ambitionen har hela tiden varit att vi skulle få en lokal förankring, och det har vi lyckats med, säger Anders Simfors, VD för A-ringen AB.

Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, berättar att förhoppningen redan från början var att banan skulle drivas lokalt och att det skulle finnas en långsiktighet. Hon menar att det är extra värdefullt att kunna ge lokala föreningar möjligheten att utvecklas och uppmuntra det engagemang som finns.

- Jag är stolt över att ARC antar utmaningen och jag är jätteglad över avtalet. Tillsammans ska vi lyfta motorsporten, säger Marie Johansson.

Kommunen fortfarande ägare

Motorbanan ägs av två kommunala bolag. A-ringen AB äger marken och flera byggnader. Gislaveds Industrilokaler AB äger depåbyggnaden som byggdes av AMAB 2006. De rustade även upp banan till så kallad Grade2-status vilket innebär att den är godkänd för internatio­nella tävlingar upp till klassen under Formel 1.

Sedan 2006 används depåbyggnaden bland annat av Motorsportgymnasiet i Anderstorp. De påverkas inte av arrendatorbytet utan deras verksamhet fortsätter som tidigare. Klubbens förhoppning är att de ska kunna hjälpa varandra att utvecklas.

- ARC kommer att bli en bra samarbetspartner. Det är en otroligt viktig verksamhet för kommunen och Sverige, därav det nya namnet Swedish Raceway. ARC kommer att sätta oss på kartan igen, säger Niclas Palmgren.

Från både kommunens och ARC:s sida är man väldigt måna om att ha en bra relation till grannarna och fortsätta att föra en dialog.

Sidan uppdaterades senast: 2015-03-02