INNEHÅLL

Holländarna Marlies Oonk och Clemens Lenferink

Holländarna Marlies Oonk och Clemens Lenferink har redan "provflyttat" till Anderstorp, efter att ha besökt kommunens monter på emigrationsmässan i Holland förra månaden.

Första holländarna redan på plats

Under tisdagskvällen öppnades kommunhuset upp för allmänheten som vill veta mer om kommunens satsning på att locka hit holländare.

På plats fanns förutom kommunens representanter även det holländska paret Marlies Oonk och Clemens Lenferink. Efter att ha besökt kommunens monter under emigrantmässan i Utrecht för drygt en månad sedan bestämde de sig, och har nu "provflyttat" till Sverige.

- Vi trivs i Småland. Människorna här är mer avslappnade, det är lugnare och naturen, sjöarna och fågellivet är fantastiskt, berättar Marlies på överraskande bra svenska.

Hon började läsa svenska för ett par år sedan, för att lättare kunna hitta arbete i Sverige.

Hon berättar att de ursprungligen planerat att flytta till en stuga utanför Alvesta, men ångrat sig, efter att ha besökt Gislaveds kommuns monter under mässan i Holland. De avbokade stugan, och började istället leta efter ett boende i Gislaveds kommun.

- Vi blev mycket imponerade av vad Gislaveds kommun har att erbjuda. Det finns så många fler möjligheter här än i Holland. Sedan två veckor tillbaka bor vi strax utanför Anderstorp och har redan börjat knyta nya kontakter, säger Marlies.

Marlies och Clemens har planerat att stanna i minst tre månader. Det är så lång tid hon i nuläget fått tjänsteledigt från sitt deltidsjobb som bibliotekarie hemma i Holland.

- Skulle vi hitta jobb så stannar vi kvar, säger de båda och skrattar.

Enorm respons efter mässan

På plats under tisdagskvällen i kommunhuset var även Jaana Fransson, från bemanningsföretaget Epab. Hon var även med på plats under mässan Holland för att leta efter specialkompetens. Hon berättar att responsen varit enorm efter mässan.

- Över 100 holländare har hört av sig till mig efter mässan och skickat in sina CV, säger Jaana Fransson.

Hon har gått genom samtliga CV:n, plockat ut de med vissa specialkompetenser och bjudit in dem till intervju här i Sverige. Hon berättar också att intresset vuxit ute hos företagen i vår kommun efter det positiva gensvar som mässan givit.

- Det finns flera företag i kommunen som har hört av sig efter mässan, som letar efter specialkompetenser och är mer nyfikna på holländarna, säger Jaana Fransson.

Niclas Palmgren berättar om kommunens satsning i Holland.

Niclas Palmgren, kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor, berättar om kommunens satsning i Holland.

Intresserade holländare bjuds in till rundresa i kommunen

Under tisdagskvällen berättade Niclas Palmgren, kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor, om kommunens satsning på mässan i Holland.

- Vi verkar ha haft exakt rätt koncept på mässan. Över 160 familjer har lämnat in intresseanmälan för att få veta mer om vår kommun.

Niclas Palmgren berättade också om kommunens planer på att genomföra rundresor i kommunen för de holländare som vill veta mer om vår kommun. Den första hålls den 8 maj, och den andra den 21 augusti.

- Då ska vi ta hand om de som vill komma och titta på vår kommun. Vi kommer stå för guidad busstur och lunch, men holländarna får själva bekosta sina resor hit och sitt uppehälle, berättar Niclas Palmgren.

Därför satsar kommunen på Holland

Anledningarna till att kommunen deltar på mässan är flera. Dels sjunker invånarantalet, vilket på sikt kan påverka kvalitén på kommunens service. Dels är det svårt att rekrytera personer med viss kompetens, både inom den kommunala organisationen och bland företagen. Sjuksköterskor, ingenjörer, lärare i praktiska ämnen, svetsare och CNC-operatörer är några av de yrkesgrupper som efterfrågas. Holländarna är även positiva till att starta företag och på det sättet kan vi bredda vårt näringsliv – fler arbetstillfällen och större utbud.

Sidan uppdaterades senast: 2015-03-18