INNEHÅLL

Dagen avslutades med grillning och kanelbullar vid Stengårdshults kyrka.

Dagen avslutades med grillning och kanelbullar vid Stengårdshults kyrka.

Rundresa för holländare

Under fredagen fick ett trettiotal holländare se vår kommun och träffa representanter från olika verksamheter.

I februari deltog vi på emigrationsmässan i Holland. Intresset för ett liv i Sverige var stort och vår kommun med närheten till naturen, ett rikt föreningsliv och en bred arbetsmarknad fångade mångas intresse. I fredags var det dags för det första gänget att besöka oss. Dagen bjöd på en bussrundtur i kommunen samt en minimässa där besökarna fick träffa lokala aktörer; representanter från Gislaveds kommun, mäklare, banker, bemanningsföretag, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, fastighetsägare och föreningsmänniskor.

- Det är fantastiskt att så många har tagit sig hit bara för att se vår kommun. De är genuint intresserade och jag tror att vi har just det man söker; närheten till naturen, utrymmet och bra boende, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S).

Minimässa med olika aktörer

Aktörerna som deltog på minimässan var överrens om att det var ett väldigt bra tillfälle att träffa framtida invånare men också att träffa varandra för att skapa kontakter och samverka. Och deltagarna tyckte att det var ett väldigt bra tillfälle att få tid att sitta ner och prata om just deras planer och frågeställningar berättar näringslivsstrateg Camilla Wallin Kupferberg.

Eva Fälth på Swedbank tycker att det är jättekul att så många holländare är intresserade av vår kommun. Hon och hennes kollegor tvekade inte att vara med på minimässan.

- Det är viktigt för oss som bank att Gislaved är levande och utvecklas och vi är gärna med och medverkar till det, säger Eva Fälth.

På minimässan diskuterades allt från personnummer till jobb och boendemöjligheter.

På minimässan diskuterades allt från personnummer till jobb och boendemöjligheter.

Dirk Vullings flyttade från Holland till kärleken i Gislaved i december 2013. Sedan dess har han läst svenska på SFI och Komvux. Nu fick besökarna möjlighet att prata med honom om hur han upplevde flytten till Sverige. Han menar att Gislaved är precis lagom stort. Här finns det utbud som behövs och familj och vänner umgås han med via Skype.

- Gislaved är en bra plats. Det är nära till naturen och tystnaden och inte så många människor på en liten yta, säger Dirk Vullings på svenska.

Wouter Frelink och Renske Frelink de Vries pratar med Fredric Ottozon på Skatteverket om möjligheten att få ett svenskt personnummer. - Jag ska provjobba som snickare en vecka och hoppas få stanna kvar efter det, säger Wouter Frelink. Jag gillar den avslappnade attityden och hjälpsamheten hos svenskarna.

Wouter Frelink och Renske Frelink de Vries pratar med Fredric Ottozon på Skatteverket om möjligheten att få ett svenskt personnummer. - Jag ska provjobba som snickare en vecka och hoppas få stanna kvar efter det, säger Wouter Frelink. Jag gillar den avslappnade attityden och hjälpsamheten hos svenskarna.

Jaana Fransson på EPAB var med på emigrationsmässan i Holland i februari och har sedan dess haft fullt upp med att läsa CV:n och intervjua personer både via Skype och på plats i Gislaved. Två personer har hon redan hyrt ut till en av sina kunder och hon hoppas att det blir fler.

- Det är jätteroligt att träffa de här människorna igen. Många av dem har just de kompetenser som företagen i vår region efterfrågar, säger Jaana Fransson.

Geir-Inge Folkestad från Anderstorps Orienteringsklubb deltog på minimässan och visade filmer från bland annat MTB-cykling, kanoting, skidåkning och orientering.

- Det är bra att det finns representanter från föreningslivet på minimässan, säger Geir-Inge Folkestad. Det är precis våra aktiviteter man efterfrågar.

- Vi är trötta på stress och mycket folk och ser fram emot ett liv i Sverige där vi kan få livskvalitet. För oss är det en plats med närhet till naturen och tystnaden, säger Diana Stärk och Nicolette Straver.

- Vi är trötta på stress och mycket folk och ser fram emot ett liv i Sverige där vi kan få livskvalitet. För oss är det en plats med närhet till naturen och tystnaden, säger Diana Stärk och Nicolette Straver.

Marlies Oonk och Clemens Lenferink har provbott i en stuga utanför Anderstorp i två månader och trivs jättebra. Clemens har tagit ett svenskt truckkörkort och båda har fått varsitt tillfälligt jobb. De gillar närheten till naturen, lugnet och de vackra omgivningarna där de cyklar och promenerar.

- Vi trivs verkligen här. Naturen är fantastisk med sjöarna och fågellivet. Det är lugnt och avslappnat, säger Marlies Oonk på svenska.

Bussen gjorde ett stopp utmed Gislavedsleden för en snabblektion i svenska.

Bussen gjorde ett stopp utmed Gislavedsleden för en snabblektion i svenska.

Grillning och kanelbullar avslutade dagen

Efter minimässan fick besökarna åka runt i kommunen och titta på skolor, sevärdheter, bostadsområden och olika fritidsaktiviteter. Besökarna var väldigt fascinerade av att få se vilda djur som tranor, rådjur, en räv och en ormvråk, berättar turismhandläggare Maria Lönnegren-Wikensten. Dagen avslutades i Stengårdshult där föreningen Toppen på Gislaved och LRF grillade korv och hamburgare och Jaana Fransson bjöd på hembakade kanelbullar.  

Grillning i Stengårdshult.

Grillning i Stengårdshult.

Nästa mottagningsaktivitet i augusti

På mässan i Holland lovades två mottagningsaktiviteter i kommunen. Camilla Wallin Kupferberg berättar att nästa tillfälle blir i augusti. Beroende på intresset från de lokala aktörerna kan det bli en minimässa för holländarna på förmiddagen och för andra inflyttare under eftermiddagen.

- Vår inflyttarsatsning för holländarna har blivit ett test för hur vi kan jobba med inflyttning generellt i kommunen. Broschyr- och webbmaterialet som gjordes på engelska finns snart även i svensk version. Det har flera av våra företag efterfrågat, säger Camilla Wallin Kupferberg.

Sidan uppdaterades senast: 2015-05-13