INNEHÅLL

Närmre 150 personer kom på minimässan för nyinflyttade.

Närmre 150 personer kom på minimässan för nyinflyttade.

Lyckad mässa för nyinflyttade

Runt 150 kommuninvånare besökte fredagens inflyttarmässa. Mottagningen för holländare fick 16 personer att åka till Sverige.

Under fredagen anordnades en minimässa som en del i kommunens inflyttarsatsning. Under förmiddagen för holländare och under eftermiddagen var övriga nyinflyttade i kommunen inbjudna. 

Minimässa för nyinflyttade

Eftermiddagens mässa för nyinflyttade i kommunen lockade nästan 150 besökare. I minglet fanns personer från Syrien, Pakistan, Sudan, Eritrea och Somalia men även en och annan svensk och polack. De passade på att gå runt och ställa frågor till de företag och organisationer som fanns på plats och fick prova på en svensk fika.

- Vi är glatt överraskade över att det kom så många besökare. Det verkar vara uppskattat att få träffa olika organisationer på ett ställe. Många ser det även som ett välkomnande från kommunen, vilket är positivt, säger Camilla Wallin Kupferberg, näringslivsstrateg.

Från Eritrea till tryggheten i Sverige

Abdu Mussa Mohommed som kommer från Eritrea har bott i Sverige i ett år. Under den tiden har han läst på SFI (Svenska för invandrare) och nu när han är klar där ska han läsa vidare till undersköterska i Jönköping.

- Jag vill arbeta med människor och skapa mig ett nytt liv i Sverige, säger Abdu Mussa Mohommed på riktigt bra svenska.

I Eritrea jobbade han som säljare och fiskare men det var ett liv i diktatur och otrygghet, utan mänskliga rättigheter och åsiktsfrihet. Att besöka mässan tycker han är ett bra sätt att se vad som finns i Gislaveds kommun och att träffa andra människor.

Abdu Mussa Mohommed från Eritrea vill bygga ett nytt liv i Sverige.

Abdu Mussa Mohommed från Eritrea vill bygga ett nytt liv i Sverige.

Lärdom om det svenska samhället

Tatiana Bang arbetar som lärare på Miroi. Hon tog med sina elever som läser allmänförberedande utbildning, samhällsförberedande och extra svenska till mässan.

- Det här är ett bra initiativ. Det gör att mina elever känner sig välkomna och får se en annan sida av samhället, säger Tatiana Bang.

Uppdraget hennes elever hade den här eftermiddagen var att samla på sig information om det svenska samhället, skapa kontakter och försöka kommunicera på svenska. 

Tatiana Bang förklarar att många bara har läst svenska en kort tid och att det här är en bra möjlighet att öva på språket och att få känna sig mer delaktiga i sin nya kommun.

Sverige känt för bra utbildning

Mohamad Mirou till höger, med sin farbror Maen Miro.

Mohamad Mirou till höger, med sin farbror Maen Miro.

Det är ett stort steg att flytta från Syrien till Sverige. Men Mohamad Mirou kände att han inte hade något val. Han ville starta ett nytt liv i trygghet och hörde talas om att det fanns bra universitet i Sverige. Hans farbror fanns redan i Nyköping så Mohamad Mirou åkte dit. När farbrodern sedan flyttade till Gislaved följde han med och började läsa svenska på SFI. Sedan är planen att ta en masterexamen i ekonomi, kanske i Göteborg eller Uppsala.

- Jag vill stanna i Sverige. Det är ett fint land med vacker natur och trevliga människor. Jag gillar snö och ser fram emot vintern, säger Mohamad Mirou.

Eleverna på SFI nöjda med mässan

- Det här är oerhört uppskattat bland de nyinflyttade. Att kommunen bjöd in och ville ta emot dem är stort. En svensk fika på det blev jättebra, säger Åsa Ekberg Svensson, utbildningsledare på Vuxenutbildningen.

Mottagning för holländare

I februari deltog Gislaveds kommun på emigrationsmässan i Holland. Intresset för ett liv i Sverige var stort och vår kommun med närheten till naturen, gott om plats, ett rikt föreningsliv och en bred arbetsmarknad fångade mångas intresse. I fredags ordnades för andra gången en mottagningsaktivitet för intresserade holländare.

Kommunalråden och kommuncheferna i Gnosjöregionen hade möte i närheten och kom till mässan för att säga hej till besökarna från Holland.

Kommunalråden och kommuncheferna i Gnosjöregionen hade möte i närheten och kom till mässan för att säga hej till besökarna från Holland.

Minimässa och rundresa

På förmiddagen ordnades en minimässa med lokala aktörer; representanter från kommunens olika verksamheter, EPAB bemanning och rekrytering, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Svensk Fastighetsförmedling, Swedbank, FIA fastigheter, Folkuniversitetet och Studieförbundet vuxenskolan. Eftermiddagen ägnades åt en rundresa i kommunen med stopp i bland annat Sandvik och Öreryd.

- Besökarna har berömt oss för organisationen av mottagningen och det känns väldigt roligt. Det är fantastiskt att de tagit sig tid att åka hit på egen bekostnad för denna dag då vi erbjuder dem att lära känna kommunen. Arrangemanget hade inte fungerat om vi inte haft alla samverkansaktörer som hjälper till, säger Camilla Wallin Kupferberg.

Flytt så snart ett jobb dyker upp

Rachid Nanhekhan pratar jobbmöjligheter inom IT med Charlotte Engström Andersson från Arbetsförmedlingen.

Rachid Nanhekhan pratar jobbmöjligheter inom IT med Charlotte Engström Andersson från Arbetsförmedlingen.

Det är fjärde gången som Rachid Nanhekhan och hans familj, fru och två döttrar, besöker Sverige och andra gången som de är i just vår kommun. Deras plan är att flytta till Sverige så fort Rachid får jobb, och helst till Gislaveds kommun då de trivs bäst här.

- Vi förbereder oss för ett liv i Sverige genom att läsa svenska. Skogen, naturen o lugnet är det som lockar mest, säger Rachid Nanhekhan.

Hans fru, Mariska vill så småningom starta ett bed and breakfast och tycker att miljön runt Gislaved vore perfekt. Som en del av flyttplanerna besökte familjen under torsdagen Villstadskolan och Nordinskolan i Smålandsstenar. Anna Gustafsson, lärare på Villstadskolan visade runt familjen och berättar att de tyckte att vi har bra storlek på klasserna och att de uppskattade stödet som finns för alla elever.

- Familjen var även imponerade av tekniken på vår skola och de tyckte att lokalerna var jättefina. Barnen ville börja skolan direkt, säger Anna Gustafsson.

Kanske är Gislaved rätt plats

Diana och Boeziek Etienne letar efter en plats att slå sig till ro på men först ska de resa runt i världen under två år. - Här är väldigt fint. Gott om plats och nära till fantastisk natur. Det skulle kunna bli här vi hamnar till slut, säger Diana Etienne.

Diana och Boeziek Etienne letar efter en plats att slå sig till ro på men först ska de resa runt i världen under två år. - Här är väldigt fint. Gott om plats och nära till fantastisk natur. Det skulle kunna bli här vi hamnar till slut, säger Diana Etienne.

Stort intresse för kurser i svenska

Anita Ström från Folkuniversitetet var med för första gången på minimässan. Henne frågar besökarna framförallt om möjligheten till kurser i svenska men även om hur det är rent allmänt att bo och leva i Gislaveds kommun.

- Den här minimässan är givande både för besökarna och mig. Det är roligt att berätta om vårt fantastiska område och jag tipsar alla om att bada i en sjö, att det är fritt att bara hoppa i, säger Anita Ström.

Familjevänligt i Gislaved

Boende är en av pusselbitarna som behöver lösas inför en flytt. Familjen Senturk väntar på att få prata med Angela Nilsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Boende är en av pusselbitarna som behöver lösas inför en flytt. Familjen Senturk väntar på att få prata med Angela Nilsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Skolsystemet, mer tid tillsammans och närheten till naturen är vad som lockar familjen Senturk till Gislaved. Med två små barn och ett tredje på väg känner de att de vill ha bättre livskvalité än vad de kan få i Holland. Sevgi Senturk har en egen elektrikerfirma som han tänker flytta med sig och planen är en flytt inom två år, innan det är dags för skolstart för det äldsta barnet.

- Vi blev väldigt intresserade av Gislaved på mässan i våras. Nu är vi här för att se hur det ser ut och till vintern kommer vi tillbaka för att se om vi gillar Sverige lika mycket den årstiden, säger Sevgi Senturk.

Tre tidigare holländare som sedan en tid bor i Sverige berättade lite om sig själva. Angela Nilsson flyttade till sin svenska pojkvän för 8 år sedan. Renske Frelink har, efter en tur tillbaka till Holland, varit i Sverige sedan kommunens förra minimässa 8 maj och Dirk Vullings flyttade till sin svenska flickvän för 2 år sedan.

Tre tidigare holländare som sedan en tid bor i Sverige berättade lite om sig själva. Angela Nilsson flyttade till sin svenska pojkvän för 8 år sedan. Renske Frelink har, efter en tur tillbaka till Holland, varit i Sverige sedan kommunens förra minimässa 8 maj och Dirk Vullings flyttade till sin svenska flickvän för 2 år sedan.

Föreningen Toppen på Gislaveds kommun bjöd på grillning under eftermiddagens rundtur. Olle Johansson, närmast kameran serverade korv och hamburgare.

Föreningen Toppen på Gislaveds kommun bjöd på grillning under eftermiddagens rundtur. Olle Johansson, närmast kameran serverade korv och hamburgare.

Dagen avslutades med en sammanfattning och frågor till kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S).

Dagen avslutades med en sammanfattning och frågor till kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S).

Sidan uppdaterades senast: 2015-08-24