INNEHÅLL

Maria Berglund Ljungby kommun, Karin Torstensson Gislaveds kommun, Lena Hagman Hylte kommun, Göran Fritzon projektledare för Cykelled Bolmen runt och Emilia Sundberg Värnamo kommun.

Maria Berglund Ljungby kommun, Karin Torstensson Gislaveds kommun, Lena Hagman Hylte kommun, Göran Fritzon projektledare för Cykelled Bolmen runt och Emilia Sundberg Värnamo kommun.

Cykelled Bolmen runt blir verklighet

Till våren 2017 invigs en 15 mil lång cykelled runt sjön Bolmen. Det är planen med projektet som Smålands sjörike startar i höst.

Smålands sjörike, som är ett destinationssamarbete mellan fyra kommuner, Gislaved, Hylte, Ljungby och Värnamo, står bakom projektet med den nya cykelleden. Syftet är att göra området kring sjön Bolmen tillgängligt för såväl boende som besökare, genom att märka upp en regional cykelled på ungefär 15 mil kring sjön och ta fram tillhörande informationsmaterial.

- Nu kommer det att finnas ytterligare reseanledningar till Smålands sjörike, säger Karin Torstensson, turismstrateg.

Statlig finansiering

Projektet ska bli verklighet genom att Göran Fritzon anställts som projektledare för Cykelled Bolmen runt på 50 procent med start den 1 oktober 2015. Hela projektet beräknas vara klart till våren 2017 och finansieras genom Länsstyrelsen av ett statligt LONA-bidrag, Lokal Naturvårdssatsning.

- Det ska verkligen bli jättespännande att arbeta med det här projektet, säger Göran Fritzon. Sjön Bolmen och området omkring är mycket vackert och har stor utvecklingspotential.

Cykelleden bidrar till andra näringar

Den nya regionala cykelleden runt Bolmen är ett led i utvecklingen av aktiviteter i området, berättar Karin Torstensson. Dessutom tror hon att cykelturismen även kan bidra till landsbygdsutvecklingen i området, med fler besökare följer också en ökad efterfrågan på boende och andra servicebehov.

Från idé till verklighet

Under projektet Företagsamma Bolmenbygden (2009-2012) dök idén till en cykelled runt Bolmen upp. Man tyckte att området borde utvecklas tack vare sina vackra naturmiljöer och turistiska besöksmål. Grundförslaget togs fram i samverkan med lokala föreningar och företagare och nu ska det bli verklighet.

Om Göran Fritzon

Göran Fritzon från Oskarström har tidigare varit projektledare för Projektet Industrihistoria i Nissadalen, Tågdagarna i Landeryd och är även känd som bandmedlem av popgruppen Gyllene Tider.

Sidan uppdaterades senast: 2018-04-05