INNEHÅLL

Evakueringsboendet öppnas på Johan Orre-skolan

Sent under torsdagseftermiddagen kom begäran från Migrationsverket att Gislaveds kommun öppnar evakueringsboendet på måndag.

- Gislaveds kommun vill självklart hjälpa till i den ansträngda situation som Sverige befinner sig i. Vi kommer att ge de asylsökande som kommer hit en bra start i landet, säger Malin Aronsson, kommundirektör.

Under de senaste veckorna har det öppnats evakueringsboenden på många platser i länet. Nu är det Gislaveds tur att hjälpa till. På måndag 9 november anländer de första 50 asylsökande till Johan Orre-skolan i Gislaved. På onsdag fylls resterande 80 platser.

Malin Aronsson berättar att inom kommunens händelsegrupp för flyktingmottagning som startades för en dryg månad sedan är man väl förberedda på att ta emot de människor som kommer nästa vecka.

Personal på plats dygnet runt

Lektionssalarna i Johan Orre-skolan har blivit sovplatser och en matsal har ställts i ordning i anslutning till befintligt kök. Socialförvaltningen, som driver verksamheten har utsett en platschef som tillsammans med övrig boendepersonal bemannar boendet dygnet runt.

- Det här är ett enkelt, första boende för en kort tid där varje person får en sovplats, hygienartiklar och mat tre gånger per dag, säger Amra Salihovic, utvecklingsledare. 

Vårdcentralen Bra Liv kommer att ha sjuksköterskor på plats för att erbjuda akut hjälp till de som behöver.

God hjälp från frivilligorganisationer

Allmänhetens intresse för att hjälpa till är stort. Många föreningar har bidragit till med övernattnings-kit och förberedelse av lokalerna. Genom Facebook-gruppen Välkommen till Gislaved har man samlat in de saker som behövs till boendet.

- Hjälpen från volontärer är fantastisk, stort tack, säger Malin Aronsson.

Vill du hjälpa till är behovet just nu madrasser, tältsängar, lakan, kudde, täcke, handdukar och hygienartiklar. Du är välkommen att lämna det på Johan Orre-skolan, söndag 8 november. Där finns personal på plats klockan 12.00 - 15.00.

Evakueringsboende

Ett evakueringsboende är ett tillfälligt boende där asylsökande kan få tak över huvudet medan de väntar på att Migrationsverket ordnar ett mer långsiktigt boende. De asylsökande bor där en kort tid, tills deras asylansökan har registrerats och Migrationsverket har hittat ett mer permanent boende till dem. Kommunen har ansvar för driften av boendet, exempelvis mat, personal och sängutrustning. I efterskott kan kommunen ansöka om ersättning från Migrationsverket för de kostnader man har haft.

Här kan du läsa mer om flyktingmottagning.

Sidan uppdaterades senast: 2015-11-06