INNEHÅLL

Gislavedselever tävlar med klimatapp

En app som föreslår vad vi kan göra med saker vi annars skulle slänga. Den idén har elever vid Lundåkerskolan tagit fram.

Den 9/12 åker de till Stockholm för att delta i Nobelmuseets tävling Appjakten. Elevernas har samlat in data om hur människor använder sina mobiltelefoner. Sedan har de tagit fram ett förslag till en ny app som man kan använda i framtiden. Förslaget presenteras i form av en poster.

– I stället för att slänga förbrukat material eller sopor ger appen förslag på vad man kan använda dem till istället. På så sätt minskar vi belastningen på miljön och delar roliga idéer med varandra, säger Per Vainu som är lärare vid Lundåkerskolan.

Appen använder bilder och sökord som sedan delas sen i en databas som växer i takt med att fler människor lägger in sina förslag, tips och idéer.

– Detta är verkligen en framtidsapp som vi kommer att ha nytta av, oavsett om vi vinner tävlingen eller inte säger Per Vainu.

Om eleverna från Lundåkerskolan vinner får de vara med vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus den 10:e december. Till och med fredag den 27:e november kan man rösta på Nobelmuseets hemsida.

Vid vinst kommer även appen att tillverkas av MobileLife då den är tänkt att vara en fungerande del i människors liv och minska miljöpåverkan.

 

Fakta om tävlingen:

Är årets upplaga av tävlingen Forskarhjälpen som genomförs av Nobelmuseet i samarbete med Stockholms universitet, MobileLife och SICS och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning. Genom Forskarhjälpen vill Nobelmuseet ge eleverna en möjlighet att forska själva, i ett riktigt forskningsprojekt. Eleverna bidrar med observationer och insamling av material och data till ett etablerat forskarlag som arbetar med ett specifikt forskningsprojekt.

Tävlingen avgöras via Nobelmuseets hemsida där man går in och röstar på de posters som eleverna har gjort. Man röstar genom att trycka på Facebook-knappen längst ner på respektive postersida. Länken till tävlingen är http://www.nobelmuseum.se/sv/node/4760länk till annan webbplats

 

Sidan uppdaterades senast: 2015-11-24