INNEHÅLL

Eva Johansson, Gislaveds kommun, Margareta Eklund, Mötesplats Kupan och Marie Johansson (S) kommunstyrelsens ordförande presenterade Mötesplats Kupan i Burseryd med kommunens första Miljönär-märkning.

Kommunens första Miljönär utmärkt

Igår tilldelades Mötesplats Kupan i Burseryd kommunens första Miljönär-märkning.

Bästa sättet att bli rik är att laga, låna och återanvända. Då sparar du både miljö och pengar – du blir vad vi kallar Miljönär.

Margareta Eklund som är ordförande för Röda Korsets lokalavdelning i Burseryd är stolt när hon tar emot märkningen som kommunens första Miljönär av kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S).

- Vi strävar efter den sociala, ekonomiska och ekologiska hållbarheten i vår kommun och utmärkelsen till Miljönär blir en viktig symbol för detta arbete. Ingen människa kan göra allt men alla människor kan göra något, säger Marie Johansson.

Ökande avfallsmängder

De senaste 40 åren har avfallsmängden fördubblats i Sverige. Om vi fortsätter konsumera på samma sätt de närmaste 15 åren kommer avfallsmängden att fördubblas en gång till. Genom att utnyttja resurserna effektivt, förändra konsumtionsmönster och använda produkterna under en längre tid kan mängden avfall minskas. I genomsnitt köper vi ca 15 kilo textil varje år i Sverige, av dessa används ca 4 kilo, 3 kilo hamnar hos second hand och resten slängs.
I plockanalyser som är gjorda kan man se att minst hälften av det som slängs är i så bra skick att det hade gått att återanvända, och därmed slängs i onödan. Textil är en produkt som har hög miljöbelastning, det krävs mycket resurser under tillverkningen.

– Att köpa second hand är ett utmärkt exempel på miljösmart konsumtion. Därför har Gislaveds kommun nu beslutat tilldela Röda Korsets butik i Burseryd ett märke som bevis på att de är en av Sveriges Miljönär-vänliga verksamheter, säger Gunnar Gustavsson, renhållningschef i Gislaveds kommun.

Miljönär-vänlig märkning

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av kommunerna och Avfall Sverige för att gynna en hållbar konsumtion genom att laga, låna och återanvända. Det långsiktiga målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana. De som ska tilldelas märkningen måste ha som huvudverksamhet att få allmänheten att laga, låna eller återanvända eller att på annat sätt minska avfallet.

Märkningen av Mötesplats Kupan i Burseryd är den första av flera verksamheter som Miljönär-märks i kommunen.

Skickas till Nederländerna

Här i Burseryd har de huvudansvaret för regionen i insamlingen av kläder som inte blir sålda i Röda Korsets second handbutiker. Ungefär 5 000 kg kläder, skor och väskor samlas in bara i Burseryd per år till Röda Korsets 25 depåer, ca 20-25 säckar per månad. Kläderna skickas sedan till Nederländerna med de långtradare som levererat hit blommor och lökar. I Nederländerna gör man ett nytt försök att sälja det som går, det som sedan blir kvar återanvänds. Bomull och linne mals ner och blir nytt tyg, medan syntetmaterial blir isolermaterial som används i bland annat bilindustrin.

Sidan uppdaterades senast: 2015-11-30