Frågor och svar kring coronaviruset

Vi har ett strukturerat arbetssätt för hur vi hanterar extraordinära händelser. Samverkan med länsstyrelsen och andra myndigheter sker hela tiden och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla förvaltningar arbetar med att förbereda verksamheten utifrån de förutsättningar som gäller och tänkbara framtida scenarier.

På den här sidan har vi samlat frågor och svar kring coronaviruset.

Frågor om coronaviruset? Ring 11313

Om du har frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 11313. Tjänsten är öppen dygnet runt. All information som lämnas ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

Misstänker du att du är smittad av coronavirus?

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om hur du kontaktar vården.

Folkhälsomyndigheten - information och svar på frågor

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information och svar på frågor kring coronaviruset.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation - information från myndigheter

På Krisinformation.se hittar du information från ansvariga myndigheter om coronaviruset, smittspridning och hanteringen av utbrottetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Region Jönköpings beredskap

På Region Jönköpings webbplats kan du läsa om deras beredskap samt den senaste uppdateringen kring konstaterade fall i länetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information på andra språk / Information in other languages

The municipality of Gislaved pays close attention to any updated information given by the Public Health Agency of Sweden.

The Public Health Agency of Sweden has published information about the coronavirus in different languages.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

If you have any questions about symptoms you may have, please read more on the region health website 1177.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

If you have any questions about the coronavirus please call the national information number 113 13.

Frågor och svar för dig som vårdnadshavare

För dig som är vårdnadshavare till barn och elever i våra förskolor och skolor finns frågor och svar samlade på följande sida:

Frågor och svar för äldre och anhöriga

För dig som brukar besöka, bor eller har anhöriga som bor på något av kommunens äldreboenden eller gruppbostäder finns frågor och svar samlade på följande sida:

Hur vet jag om mina symtom är covid-19 eller en vanlig förkylning? (uppdaterad 200403 kl. 15.40)

Det finns nu ett självskattningstest på 1177.se där man kan se hur troligt det är att man har drabbats av coronaviruset. Självskattningstestet ger svar på om du behöver råd eller kan ta hand om dig själv hemma.

Använd länken för att göra testet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur stöttar kommunen det lokala näringslivet? (uppdaterad 200403 kl. 10.30)

Hur vet jag om mina symtom beror på pollenallergi eller på covid-19?

(uppdaterad 200403 kl. 10.00)

Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.

Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

Se filmen från region Jönköpings län som visar hur du skiljer pollenallergi från covid-19.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jag vill arbeta för kommunen, hur går jag till väga?

(uppdaterad 200402 kl. 14.00)

Vi söker just nu personer som vill arbeta inom exempelvis vården, skola/barnomsorg, lokalvård, fastighetsskötsel, administration eller IT. Anmäl ditt intresse till vår vikariebank så hör vi av oss.

Se separat nyhet om att kommunen söker dig som vill hjälpa till

Vill du jobba extra inom vård och omsorg?
Anmäl dig till vikariebanken för vård- och omsorglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du jobba extra inom skola/förskola eller övriga kommunala yrken? Anmäl dig till vikariebanken för skola/förskola och andra yrken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Söker du ett tillsvidarejobb?
Här hittar du alla lediga tjänster i kommunen just nulänk till annan webbplats.

Jag känner mig orolig och behöver någon att prata med, vart kan jag vända mig?

Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd via stödlinjer och jourtelefoner. Du kan ringa, mejla eller chatta och du kan vara helt anonym om du vill.

Läs mer om vilka föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på 1177.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teckenspråkstolkad information kring coronaviruset

Vad betyder det att Folkhälsomyndigheten säger att vi har en allmän spridning av coronaviruset i Sverige?

Det betyder att Folkhälsomyndigheten ser tecken på att smittan sprids i ett flertal regioner i landet. Det innebär att det finns ett flertal fall där man inte kunnat härleda smittan till resa eller att man varit i kontakt med ett annat känt fall av coronaviruset.

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.

Vad kan jag göra för att minska smittspridningen?

Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun och fastnar lätt på händerna. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun samt att undvika nära kontakt med någon som är sjuk.

Tre enkla och viktiga råd:

  1. Tvätta händerna med tvål och vatten, ofta och noggrant (rådet om att tvätta så länge att du hinner sjunga Imse Vimse spindel är inte dumt). Använd handsprit om du inte har tillgång till vatten.
  2. Hosta eller nys i armvecket, eller i en näsduk som du kan kasta direkt.
  3. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra, framförallt riskgrupper.

Vilka områden är smittdrabbade?

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa vilka områden som är drabbade av coronasmitta.

Vad innebär smittspårning av personer?

Smittspårning kan ha en avgörande betydelse för att förhindra smittspridning och minska risken för större utbrott.

Det innebär att den behandlande läkaren är skyldig att dels ta reda på hur en smittad person har blivit smittad, dels ta reda på vem eller vilka andra som kan vara smittade eller har blivit utsatta för smitta.

Genom att kartlägga detta och välja att sätta personer i karantän kan vidare smittspridning hindras.

Vad kan jag tänka på när jag pratar med andra eller skriver i sociala medier om coronaviruset?

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Jag ska ut och resa. Vad ska jag tänka på?

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder.

Besök UD:s webbplats för att ta del av den senaste informationen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Är fritid- och kulturlokaler öppna som vanligt?

Ja. Anläggningarna är öppna. Vi uppmanar till god handhygien och vi har gjort åtgärder för att undvika trängsel. Se öppettider på kommunens hemsida.

Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheter vad gäller handhygien, använd länken för att läsa mer handhygien.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besök inte anläggningarna om du har influensasymtom.

Ja. De verksamheter som kommunen ansvarar för, till exempel simskola, kommer att genomföras.

Förövrigt är det upp till de olika arrangörerna till exempel föreningar och externa aktörer att avgöra om verksamheter ska genomföras. Frågor ställs direkt till arrangörerna för att få vidare information.

Vad gäller kring allmänna sammankomster/evenemang?

Kommunen följer regeringens beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär ett maxantal på 50 deltagare. Arrangörer till den allmänna sammankomsten ansvarar för om aktiviteten ska genomföras. Frågor ställs direkt till arrangörerna för att få vidare information.

Om du som arrangör eller idrottsförening har funderingar hänvisas de till respektive specialförbund.

Sidan uppdaterades senast: 2020-04-06