Hjälper invånare att bli mer digitala

Amanda Karlsson arbetar som kommunens IT-bibliotekarie.

Hon ansvarar för alla former av digitala frågor som rör våra bibliotek; såsom webbsidan, boklånesystemet och bibliotekets sociala medier. Amanda hjälper också våra kommuninvånare att bli mer digitala.

Kommuninvånarna får IT-hjälp

På några av biblioteken finns det IT-hjälp. Då kommer kommuninvånarna med sin telefon, platta eller bärbara dator och får hjälp med ett specifikt digitalt problem. Exempelvis hur mobilt bankID fungerar, hur man betalar med swish, hur man laddar ner en särskild app eller hur man ställer in så texten blir större i telefonen.

IT-hjälpen erbjuds på måndagar på biblioteket i Smålandsstenar och på fredagar på biblioteket i Gislaved. Invånare i alla åldrar är välkomna men mest är det invånare över 65 som dyker upp.

I samhället finns det tyvärr en stor digital klyfta som drabbar våra äldre invånare. Tekniken har sprungit fort fram samtidigt som ingen egentligen vet vem som har ansvaret för att lära våra äldre hur de använder de digitala verktygen säger Amanda. Biblioteken var tidiga med att stötta invånare som behöver den här typen av hjälp.

"Jag får träffa många olika människor"

Amanda är relativt nyutexaminerad och har arbetat som kommunens IT-bibliotekarie under ett år. Hon är själv uppväxt med digitaliseringen och ser hur viktigt det är. Förutom att hjälpa våra äldre att bli bättre på digitalisering så driver hon tillsammans med kollegor Skaparbibblan där invånare kommer för att bland annat lära sig dataprogrammera, berätta med hjälp av teknologi och uppbyggnad av VR*. Till skaparbibblan kommer det flest yngre deltagare. Det är stor skillnad att arbeta med yngre persomer som är som är vana vid ny teknik jämfört med äldre, säger Amanda.

Det bästa med mitt jobb är att jag får möjlighet att träffa många olika människor, att jag får möjligheten att göra skillnad och att jag får vara med och testa nya spännande grejer och komma med kreativa lösningar så som att livestreama** författarbesök.

Vad är den största utmaningen?

Det finns flera utmaningar som måste lösas, bland annat just att vi skulle behöva fler resurser att hjälpa invånare med sin digitala vana, så de inte halkar ännu mer efter. Vi behöver få möjligheten att stärka biblioteket och arbeta mer digitalt säger Amanda.

*VR står för Virtual reality och är när man med hjälp av datateknik skapar en simulerad miljö som antingen är uppdiktad eller skapad från verkligheten.

** Livestreaming är ett sätt att nå invånarna som inte kan vara på plats, de kan följa exempelvis författarbesöket via sin dator eller telefon

Sidan uppdaterades senast: 2020-03-16