Foto: smålandsbilder.se

Servering utan serveringstillstånd

Förutsättningar för servering utan tillstånd

Om vissa förutsättningar är uppfyllda kan servering av alkoholdrycker ske utan serveringstillstånd. Förenklat kan sägas att serveringstillstånd inte krävs om serveringen:

  1. avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämde personer och
  2. sker utan vinstintresse och utan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av alkoholdryckerna och
  3. äger rum i en lokal där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
Alla tre punkterna måste vara uppfyllda samtidigt! I annat fall krävs serveringstillstånd för servering av alkoholdrycker. Som ett exempel kan sägas att en förening planerar en medlemskväll där de önskar servera alkoholdryck till medlemmarna. Föreningen har köpt in alkoholdrycker för 10 kronor per flaska och planerar att servera medlemmarna alkoholdrycken till samma pris. Medlemmarna som vill komma ska anmäla det senast två dagar i förväg och eventet ska ske i medlemmernas samlingslokal där ingen försäljning av något slag pågår.
I detta fall krävs inget serveringstillstånd.
Men om samma förutsättningar förelåg med den skillnaden att föreningen beslöt sig för att medlemmarna skulle betala en anmälningsavgift i samband med anmälan för att ha koll på vilka som kommer krävs ett serveringstillstånd. Detta eftersom det då blir en kostnad för deltagarna utöver alkoholdrycken och föreningen går med vinst.

Sidan uppdaterades senast: 2017-04-24