Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Amanda Andersson som jobbar som hälsocoach står i gymmet nere på Gisle sportcenter.

Amanda Andersson jobbar som hälsocoach på Hälsocenter.

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet ger många positiva hälsoeffekter. Det kan både förebygga och behandla många sjukdomar. Sedan början av april finns Hälsocenter i Gislaved. Dit kan du komma om du har fått ”fysisk aktivitet på recept” från vårdcentralen.

Hälsocenter stöttar och coachar dig när du vill förändra dina levnadsvanor för att få en bättre hälsa. Kanske vill du börja med, eller öka, din fysiska aktivitet, förbättra dina matvanor, hitta en social gemenskap eller balans i livet.

Fysisk aktivitet utifrån dina behov och mål

När du fått fysisk aktivitet på recept från din vårdcentral kommer du i kontakt kommunens hälsocoach som jobbar på Hälsocenter. Under ditt första besök hålls ett introduktionssamtal där du och hälsocoachen tillsammans kommer fram till vad just du vill och behöver. Under samtalet kartlägger ni nuläget, sätter upp mål och planerar vilken slags aktivitet som passar dig bäst. Hälsocenter erbjuder även samtalsstöd. Under samtalen pratar ni om hur du mår och hur det fungerar med din fysiska aktivitet. Detta stöd gäller i sex månader. Efter det återkopplar hälsocoachen till vårdcentralen och det registreras i din journal.

Teresa är en av de kunder som redan är igång och får stöd från Hälsocenter. Hon tycker att det känns jättebra.

– Genom att komma igång och träna med hjälp av Hälsocenter har jag fått motivation och mycket pushning. Jag har startat med gymträning som aktivitet. Där kan jag själv komma under tider som passar mig utefter min vardag. Hälsocoachen gör mig trygg och jag mår bra för att jag är igång, säger Teresa.

Fysisk aktivitet hjälper människor att ta sig framåt

Amanda Andersson arbetar som hälsocoach på kommunens Hälsocenter. Hon tycker att den här satsningen är väldigt bra och har bara goda erfarenheter från sitt tidigare jobb på Hälsocenter i Värnamo.

– Jag har sett mycket goda resultat för de personer som fått fysisk aktivitet på recept. Det gör verkligen skillnad för de kunder som kommer till Hälsocenter, säger Amanda.

Inom vården används fysisk aktivitet på flera sätt. Fördelen med fysisk aktivitet på recept är att människor tar sig framåt, mot något nytt, istället för att stanna i sjukvården och sjukdomen, menar Amanda.

– I vården får många hjälp med till exempel sjukgymnastik, som är nog så viktigt. Med fysisk aktivitet på recept kan personen få träning och aktivering i andra sammanhang, som i en idrottsförening eller en gruppaktivitet, säger Amanda.

Från sjukvården och in i friskvården

Genom Hälsocenter får du möjlighet att utföra olika typer av fysiska aktiviteter till en lägre kostnad än om du köper träningskort. Du kan till exempel gå på promenader i grupp, träna på gym, simma, vara med på vattengympa eller delta på någon gruppträning.

– På Hälsocenter hjälper jag människor att engagera sig i sin hälsa. Att med stöd förflytta sig från sjukvården och in i friskvården, säger Amanda.

Du hittar Hälsocenter i Gisle sportcenter, Gislaved.
Hälsocenter är ett samverkansarbete mellan kommunen, Region Jönköpings län och vårdcentralerna i Gislaveds kommun.
Läs mer på sidan Hälsocenter

Sidan uppdaterades senast: