Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

En illustration på en kvinna som håller armarna över bröstet. En mans skugga syns över henne.

Bild från unwomen.se

En vecka fri från våld – Orange week

Den 21 till den 27 november är det dags för “Orange week” eller “En vecka fri från våld” som handlar om våld i nära relationer. Syftet med veckan är att sprida kunskap om våld mot kvinnor och informera om hur våldet går att förebygga.

Våld kan se ut på olika sätt men är aldrig okej. Alla har rätt till en bra och trygg relation.

Orange Day, som sker fredagen den 25 november, är ett internationellt initiativ startat av UN women för att uppmärksamma våld mot kvinnor och flickor. En vecka fri från våld pågår hela veckan mellan den 21 och 27 november och fokuserar på hur myndigheter, kommuner, civilsamhälle och andra aktörer kan verka för att förebygga våld.

Du kan läsa mer om hur Sverige uppmärksammar Orange Day under den nationella kampanj- och aktivitetsveckan En vecka fri från våld på UN womens webbplats. Länk till annan webbplats.

Aktiviteter under En vecka fri från våld

Under veckan kommer det hållas olika aktiviteter både i kommunen och i hela länet. Du hittar alla aktiviteter på Länsstyrelsen Jönköpings webbplats. Länk till annan webbplats.

Gratis föreläsning på torsdag 24 november

Kvinnojouren Maria och tjejjouren Milla bjuder in till en gratis föreläsning. På torsdag den 24 november klockan 18.30 i Folkets Hus i Gislaved föreläser Paulina Bengtsson om sina upplevelser. Mer information om föreläsningen och hur du anmäler dig hittar du på Kvinnojourens facebooksida. Länk till annan webbplats.

Paulina har under många år arbetat stödjande och förebyggande med personer som utsatts för sexualbrott och som tvingats in i prostitution och pornografi. Hon har själv blivit utsatt då hon för 20 år sedan mötte en man som idag anses vara en av de värsta sexualförbrytarna i Sverige.

Paulina lyckades vända det mörka hon varit med om och förmedlar hopp i sina föreläsningar. Hon ger också viktiga verktyg och konkreta tips på vad som behövs i arbetet mot att fler inte blir utsatta eller förövare.

Kvinnojouren Maria och Tjejjouren Mila kommer uppmärksamma En vecka fri från våld i olika butikers skyltfönster runt om i kommunen.

Stöd och hjälp finns att få i kommunen

Om du eller någon du känner behöver stöd eller någon att rådfråga när det gäller våld i nära relation finns det hjälp att få.

Om En vecka fri från våld

Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhällsproblem. I Sverige har vi en lång tradition av att jobba mot mäns våld mot kvinnor, med särskilt fokus på stöd och skydd till utsatta. En vecka fri från våld vill till det befintliga livsavgörande arbetet betona värdet av tidiga och breda insatser för att förebygga mäns våld mot kvinnor.

Sverige har sedan 2016 en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin betonar särskilt behovet av ett utökat och verkningsfullt förebyggande arbete och mäns ansvar för och delaktighet i det arbetet.

I Region Jönköpings län finns en gemensam regional strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den blev klar för Jönköpings län 2020. Strategin avser period 2020-2026.

Sidan uppdaterades senast: