Köttbullar och potatis serverad vid Mariagården i Smålandsstenar

Mat och måltider inom vård och omsorg

Förändring i dryckessortimentet på särskilt boende, från 1/5-2021

Vi inom kostorganisationen hoppas att du är nöjd med den mat och service vi levererar.

Under 2021 så kommer vi att arbeta med olika delar i vår organisation för att förbättra och kvalitetssäkra den mat vi serverar till dig. Vi hoppas att du kommer att se och uppskatta positiva förändringar framöver.

En del av den processen är att beräkna en god och näringsriktig matsedel, med den mat som vi mår bra av att äta som äldre. Maten ska innehålla hög andel protein, lagom mängd fett och rätt sorts kolhydrater. Dryckerna som vi tillhandahåller ska ge näring och vara anpassade efter behov och inte konkurrera energimässigt med den mat vi serverar.

Därför tar vi bort läsken till vardags, men behåller den till storhelgerna – jul- och nyårshelgen, påsken, midsommar och Alla Helgons-helgen.

Vi begränsar också mängderna mineralvatten och lättöl till en av varje per dygn och boende.

Övrig dryck som till exempel mjölk och måltidsdryck finns kvar som alternativ.

Detta gäller från och med 1 maj 2021.

Drycker som ingår i helkostabonnemanget, Vård- och Omsorgsboenden, Gislaveds kommun

I helkostabonnemanget ingår en mineralvatten och en lättöl per dygn och boende.

Mjölk, måltidsdryck och saft finns som valmöjligheter utifrån det standardsortiment som köken tillhandahåller.

Till jul, påsk, midsommar och Alla Helgons helg tillhandahåller köken läsk och/eller cider.

I matsalarna serveras mineralvatten, lättöl och måltidsdryck. Till ovanstående helger finns läsk och cider som valmöjlighet i matsalarna.

Målsättning för socialförvaltningens kostverksamhet

Inom vård och omsorg arbetar vi aktivt med att maten ska vara en viktig del av dagen och skapa goda förutsättningar för välmående och ett glädje. Att arbeta hållbart är också en viktig del i arbetet och inte minst för framtiden. Under hösten 2019 kommer köksverksamheterna arbeta fram en säsongsanpassad matsedel med fokus på klimatsmart och bra råvaror. Tillsammans inom förvaltningen arbetar vi med att utbilda all personal inom både kost och vård om mat för äldre. Vi har tagit fram mål och riktlinjer för vår mat och service.

Matservice

I begreppet matservice ingår både matdistribution, det vill säga nylagad, varm mat som levereras direkt hem till din bostad, och den middag som du kan äta på några av våra vård- och omsorgsboenden. Vård och omsorg i form av matdistribution är alltid behovsprövad och utgår från den enskildes individuella behov. Ansökan om matdistribution görs till biståndshandläggaren som ansvarar för utredning, bedömning och beslut. I matdistribution ingår varm mat tillsammans med sallad. De dagar då soppa serveras ingår även dessert.

Sidan uppdaterades senast: