Kollabo - Grävlingabackarna 25 km

I Kollabo strax väster om Kinnared ansluter Gislavedsleden till Hallandsleden. I Kinnared finns livsmedelsbutik, restaurang, buss- och tågstation. De första kilometerna av leden är mycket glest markerad och för att kunna följa den krävs karta eller GPS. Efter drygt 7 km vandring passeras landskapsgränsen mellan Halland och Småland. Leden rundar Hensjön och går förbi en fin badplats i sjöns norra ände. Precis söder om länsväg 153 saknas ledmarkeringar på ett parti av leden (ca 150 m). Strax efter att leden korsat länsvägen går den in i Fegens naturreservat. Det innebär vackra naturupplevelser men också särskilda bestämmelser för dig som vandrare.

I Finnanäs rekommenderas en avstickare till natursköna Finnanäsåsen – en rullstensås som skjuter ut ca 1 km i sjön Fegen. Leden passerar en gård som heter Härbråten. Namnet kommer enligt traditionen från att nedfallen skog, så kallade ”bråtar”, här tidigare användes som hinder och försvarsanläggningar vid fientliga anfall. Lägerplatsen Grävlingabackarna ligger avskilt nere vid sjökanten.

Fiskemöjligheter finns i sjöarna Holken, Hensjön, Hurven och Fegen. Följ länken till höger för mer information om bland annat var du kan köpa fiskekort.

Anslutning till Fegen

På denna etapp finns en anslutning till Fegens samhälle för den som vill börja eller sluta sin vandring där. Denna sträcka är drygt 5 km lång och går genom flera byar med vackra vyer över sjön Fegen. I Fegens samhälle finns bland annat minigolfbana och båt- och kanotuthyrning. Här finns även vandrarhem, camping, stugby, värdshus, kiosk, turistinformation och busshållplats.

Sidan uppdaterades senast: