Gislaveds industrimuseum

Gislaveds industrimuseum ligger vid Nissan i centrala Gislaved.

Industrimuseer

En stor del av kommunens rika industriarv visas i de tre industrihistoriska museerna Gislaveds industrimuseum, Linders museum och Törås industrimuseum.

Gislaveds industrimuseum

Industrimuseets Länk till annan webbplats. organisation bildades 1998 och museet är inrymt i den gamla Remfabriken på västra sidan av Nissan i centrala Gislaved. I museet visas områdets gummi-, plast- och läderindusti. Museet visar även Gislaveds historia som glasbruksort, samt järnbrukstiden.  


Linders museum

Byggnaden ligger vid Mofors kvarndamm vid Ågatan i Anderstorp. På denna plats låg Mofors bruk mellan 1874 och 1965. Museet, vilket är hitflyttat, är en gammal järn- och metallvarufabrik som var i bruk mellan 1919 och 1980. I museet kan man se den automatisering och elektrifiering som skedde i en liten metallindustri. De remdrivna maskinerna fungerar fortfarande och fabriken är en föregångare till dagens moderna industritillverkning. I fabriken tillverkades exempelvis stansade och pressade artiklar av alla metaller. Idag förvaltas byggnaden av Anderstorps Hembygdsförening Länk till annan webbplats..

Linders industrimuseum

Linders industrimuseum vid Mofors kvarndamm i Anderstorp.


Törås industrimuseum

Byggnaden var ett metallgjuteri och ligger i Södra Törås i Anderstorp. Gjuteriet grundades av Aron Josefsson som flyttade hit med sin familj kring år 1900. Han byggde både en liten stuga, en ladugård samt ett gjuteri som numera är rivet. Det nuvarande gjuteriet byggdes 1909 och var i bruk till 1960-talet. Verksamheten bestod av metallbearbetning och ytbehandling. Museet består av tre i vinkel sammanbyggda längor. Produkterna som tillverkades från 1900-talets början och fram till 1960-talet var bl.a fönsterskruv, vred i olika typer, svarvade ljusstakar mm. Byggnaden visas av Anderstorps Hembygdsförening. Länk till annan webbplats.

Törås industrimuseum.

Törås industrimuseum, Södra Törås, Anderstorp.

Sidan uppdaterades senast: