Mat, lunch

Målsättning

Kommunens syfte med måltiderna är att de ska ge våra barn och ungdomar möjlighet till lärande om bra matvanor och ingår även som en del i kommunens övergripande folkhälsoarbete.

På många förskolor och skolor tillagas hela måltiden i det egna köket. Till några enheter levereras maten från ett närliggande kök. Kökspersonalen strävar efter att tillaga maten från grunden och använder i så liten utsträckning som möjligt hel- och halvfabrikat.

Ekologiska livsmedel

I kommunen finns ett beslut att 45 procent av de livsmedel som köps in ska vara ekologiska. Ekologiska livsmedel används i stor utsträckning vid tillredning och servering i kommunens samtliga kök.

Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats om ekologiska livsmedel. Länk till annan webbplats.

Mat i skolan

Skollunchen följer Livsmedelsverkets näringsrekommendationer för skollunch, vilket tillgodoser cirka 30 procent av det dagliga energi- och näringsinnehållet. Rekommendationen gäller hela måltiden inklusive bröd, mjölk och salladsbuffé och beräknas som ett genomsnitt under fyra veckor. En matsedel kan se olika ut beroende på kökens olika förutsättningar.

Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats om måltider i skolan. Länk till annan webbplats.

Mat i förskolan

För förskolebarnen ska frukost, lunch och mellanmål motsvara cirka två tredjedelar av den energi som barnet behöver under en dag. Förskolans mat följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats om måltider i förskolan. Länk till annan webbplats.

Matsedlar

Matsedel för maten som serveras i grundskola, gymnasieskola och några förskolor kan du se i din smarta telefon (smartphone). Ladda ner "Skolmaten" och välj sedan Gislaveds kommun och din skola/förskola. 

Läs mer om matsedlar i tjänsten "Skolmaten". Länk till annan webbplats.

Specialkost av medicinska skäl

Alla som har behov av specialkost med anledning av medicinska skäl ska få det. När en elev har behov av specialkost är det viktigt att eleven presenterar sig för kostpersonalen. Ställ gärna frågor om maten. Ta även för vana att prata med personalen i köket vid terminens början. En annan god regel är att alltid kontakta personalen innan man tar av sin mat. Glöm inte att ringa till skolans kök vid sjukdom och vid friskanmälan. På grund av att nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö är livsmedel som vanligtvis orsakar allergier serveras det inte inom förskola och skola.

Mat- och måltidspolicy

Kommunfullmäktige har antagit en övergripande mat- och måltidspolicy som gäller för alla målgrupper inom kommunen. Pdf, 200.7 kB.

Skolmjölksstöd från EU

Mjölken som serveras på skolorna och förskolorna finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

EU-logotyp Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket

Sidan uppdaterades senast: