För företag

Att i grundskolan veta vad man vill jobba med som vuxen är svårt, då är det lyckosamt att man går i skolan i en kommun där det finns cirka 1 300 aktiebolag och fler än 5 000 potentiella arbetsgivare inom privat och offentlig sektor. Vi har kompetensbrist i de flesta sektorer. Kompetensbristen löser vi inte över en natt eller ett år men om vi börjar jobba aktivt med den så kanske vi i framtiden inte har lika många utmaningar som nu.

Skola-arbetsliv, SKAL

Hur vill du kommunicera med barn och ungdomar kring din verksamhet och yrkesrollerna du är i behov av? Vi har ett förslag, det kräver hårt arbete men vi utlovar också resultat. Du får träffa mängder med elever som blir bra ambassadörer för ditt företag men även potentiella kollegor i framtiden.

Besöken sker på företaget hos dig, i klassrummet på skolan eller på annan intressant plats som är värdefull för kunskapen du vill förmedla. Du vet också alltid när du ska träffa eleverna, vad ni ska göra under mötet, vad som förväntas av dig och vad du kan förvänta dig av skolan, allt det ordnar vi i förväg så att mötet med eleverna blir så värdefullt som möjligt för dig, eleven och skolan. Välkommen att bli en del av SKAL, samverkan skola-arbetsliv. 

Hur går det till i praktiken?

Att vara en del av SKAL och ett SKAL-företag har många fördelar men förutsätter också hårt arbete. Först och främst måste företaget genomgå en certifiering som säkerställer att företaget har minst ett tjugotal yrken på lönelistan, att företagen förbinder sig att under tre år träffa elever från samma årskurs och genomföra aktiviteten som är överenskommen. Aktiviteten kan vara ett möte om året eller fler, vad dessa möten innehåller och hur många det blir bestämmer man i förväg med pedagoger utifrån vad det är för aktivitet man vill genomföra och vilken årskurs som är lämplig att genomföra den med. 

Praktisk arbetslivsorientering - PRAO

Vill ditt företag eller organisation ta emot prao-elever?
Läs mer om praktisk arbetslivsorientering - PRAO.

Sidan uppdaterades senast: