Program Yrkeshögskolan

Yrkeshögskola är eftergymnasiala utbildningar som är baserade på arbetslivets kompetensbehov och som bedrivs i nära samarbete med arbetslivet. En stor del av utbildningen sker som lärande i arbete (LIA). 9 av 10 studerande som har läst en YH-utbildning och tagit examen får jobb. Yrkeshögskoleutbildningar är kostandsfria och CSN-berättigade.

Se våra filmer om utbildningen Underhållstekniker inom autotmatiserad tillverkningsindustri:

Lina sadlade om från vård och mode medan Gustav gick direkt från gymnasiet

Ansök till utbildningen Underhållstekniker här Länk till annan webbplats.

Företaget Trioworld i Smålandsstenar var med och tog fram utbildningen som är länets enda Yh-utbildning som är teknikcollege-certifierat

Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri 315 yhp


Ansökan öppnar 15 februari 2022

Ansök här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vill du ha ett spännande och välbetalt arbete?

Är du duktig på problemlösning och önskar ett kreativt och omväxlande arbete? Då ska du utbilda dig till underhållstekniker. Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri är en Yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år som ger dig breda kunskaper i blandannat elteknik, mekanik, automation och underhållsplanering. De flesta utbildningar inom underhållsteknik är antingen mot el- eller mekanikområdet men denna utbildning ger dig kompetens inom båda områdena. Efter avslutad utbildning kommer du att vara en multikompetent underhållstekniker.

Olika arbetsuppgifter

Som underhållstekniker är du en viktig lagspelare med flera olika arbetsuppgifter. Du kommer framförallt att sköta underhållsplaneringen och det förebyggande underhållet av maskinparken samt hjälpa maskinoperatörerna i deras arbete att underhålla maskinerna för att undvika att fel uppstår. Underhållsarbetet dokumenteras i en underhållsplan och administreras med ett underhållssystem. Ibland uppstår fel på maskinerna trots att man underhåller dem och då ska underhållsteknikern snabbt hitta felet, genom olika metoder av felsökning och se till att maskinen fungerar igen. En underhållstekniker arbetar både självständigt och i team och samarbetar med både produktionsledningen, driftspersonal och kunder. Utbildningen innehåller därför även kurser inom arbetsledning, organisation och kommunikation.

Arbetsgivarna behöver dig

Efterfrågan på underhållstekniker är mycket stor och arbetsplatserna är många inom både energi-, process- och tillverkningsindustrin. Du kan även arbeta på företag som utför underhåll på uppdrag åt olika kunder, vilket kan innebära resor både inom och utanför Sverige. Utbildningen samarbetar med ett flertal företag t ex Trioplast, Nexans, AD-Plast, Axelent, Esbe, Plast AB Orion och Gislaved Folie AB.

Utbildningsupplägg i nära samarbete med näringslivet

Utbildningen är 1,5 år och har tre skolförlagda dagar i veckan. Övriga två dagar är självstudiedagar. Du kan välja om du vill läsa utbildningen i Gislaved eller Vetlanda. Utbildningen genomsyras av ett nära samarbete med näringslivet, via föreläsningar, studiebesök och fältövningar. Cirka 25% av utbildningen är arbetsplatsförlagd (LIA) till ett företag inom branschen. Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet och kontakter som ofta leder till jobb direkt efter examen.


Kurser

Kurser i utbildningen

Poäng

Introduktionskurs

10

Ellära för teoretisk B-behörighet

45

Pneumatik och hydraulik

20

Mekanik, material och tribologi

45

LIA 1 (Lärande i arbete)

40

Automation och styrteknik

40

Underhållsplanering

35

Arbetsledning och kommunikation

20

LIA 2 (Lärande i arbete)

40

Examensarbete

20


Utbildningsfakta

Yrkeshögskolepoäng
315 yhp

Studieort
Gislaved eller Vetlanda

Studieform
3 skolförlagda dagar i veckan och 30% LIA

Studietakt:
Helfart, 3 terminer

Antal platser
20

Studiefinansiering
Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.

Utbildningsstart:
v 33 2022

Förkunskaper och behörighet
Grundläggande behörighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan
Ansökningstid: 14 februari – 15 maj

Kompetenskartläggning Word, 42.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Ansök här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Urval
Om antalet sökande är fler än antalet platser på utbildningen görs ett urval baserat på betyg.

Examen
Yrkeshögskoleexamen Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri.

Sidan uppdaterades senast: