Program Yrkeshögskolan

Yrkeshögskola är eftergymnasiala utbildningar som är baserade på arbetslivets kompetensbehov och som bedrivs i nära samarbete med arbetslivet. En stor del av utbildningen sker som lärande i arbete (LIA). 9 av 10 studerande som har läst en YH-utbildning och tagit examen får jobb. Yrkeshögskoleutbildningar är kostandsfria och CSN-berättigade.

Aktuella utbildningar

Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri 315 yhp

Vill du ha ett spännande och välbetalt arbete? Är du duktig på problemlösning och önskar ett kreativt och omväxlande arbete? Då ska du utbilda dig till underhållstekniker. Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri är en Yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år som ger dig breda kunskaper i blandannat elteknik, mekanik, automation och underhållsplanering. De flesta utbildningar inom underhållsteknik är antingen mot el- eller mekanikområdet men denna utbildning ger dig kompetens inom båda områdena. Efter avslutad utbildning kommer du att vara en multikompetent underhållstekniker.

Olika arbetsuppgifter

Som underhållstekniker är du en viktig lagspelare med flera olika arbetsuppgifter. Du kommer framförallt att sköta underhållsplaneringen och det förebyggande underhållet av maskinparken samt hjälpa maskinoperatörerna i deras arbete att underhålla maskinerna för att undvika att fel uppstår. Underhållsarbetet dokumenteras i en underhållsplan och administreras med ett underhållssystem. Ibland uppstår fel på maskinerna trots att man underhåller dem och då ska underhållsteknikern snabbt hitta felet, genom olika metoder av felsökning och se till att maskinen fungerar igen. En underhållstekniker arbetar både självständigt och i team och samarbetar med både produktionsledningen, driftspersonal och kunder. Utbildningen innehåller därför även kurser inom arbetsledning, organisation och kommunikation.

Arbetsgivarna behöver dig

Efterfrågan på underhållstekniker är mycket stor och arbetsplatserna är många inom både energi-, process- och tillverkningsindustrin. Du kan även arbeta på företag som utför underhåll på uppdrag åt olika kunder, vilket kan innebära resor både inom och utanför Sverige. Utbildningen samarbetar med ett flertal företag t ex Trioplast, Nexans, AD-Plast, Axelent, Esbe, Plast AB Orion och Gislaved Folie AB.

Utbildningsupplägg i nära samarbete med näringslivet

Utbildningen är 1,5 år och har tre skolförlagda dagar i veckan. Övriga två dagar är självstudiedagar. Du kan välja om du vill läsa utbildningen i Gislaved eller Vetlanda. Utbildningen genomsyras av ett nära samarbete med näringslivet, via föreläsningar, studiebesök och fältövningar. Cirka 25% av utbildningen är arbetsplatsförlagd (LIA) till ett företag inom branschen. Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet och kontakter som ofta leder till jobb direkt efter examen.

Utbildningens delkurser
Kurser i utbildningenPoäng
Introduktionskurs10
Ellära för teoretisk B-behörighet45
Pneumatik och hydraulik20
Mekanik, material och tribologi45
LIA 1 (Lärande i arbete)40
Automation och styrteknik40
Underhållsplanering35
Arbetsledning och kommunikation20
LIA 2 (Lärande i arbete)40
Examensarbete20


Utbildningsfakta

Yrkeshögskolepoäng
315 yhp

Studieort

Gislaved eller Vetlanda

Studieform

3 skolförlagda dagar i veckan och 30% LIA

Studietakt

Helfart, 3 terminer

Antal platser

20

Studiefinansiering

Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.

Utbildningsstart

Hösten 2023

Förkunskaper och behörighet

Grundläggande behörighet krävs, läs mer på yrkeshögskolans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan

Din ansökan måste du ha skickat in senast den 12 augusti 2022.

Urval

Om antalet sökande är fler än antalet platser på utbildningen görs ett urval baserat på betyg.

Examen

Yrkeshögskoleexamen Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri.

Så här kan yrket som underhållstekniker vara

Möt Lina och Gustav i videoklippet. De berättar mer om vad arbetet som underhållstekniker innebär och hur de hittade till utbildningen och yrket.

Sidan uppdaterades senast: