Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Legionella (vattensystem)

Det är i första hand fastighetsägaren som ansvarar för att vattensystemen är säkra. För att vara säker på att hyresgäster eller andra användare inte blir sjuka bör en fastighetsägare underhålla vattensystemen.

Legionella är en bakterie som uppkommer om du inte sköter vattensystemet.

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar - allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka eller mildare febersjukdom som kallas pontiacfeber. Bakterien finns bland annat i vårt dricksvatten och förökar sig då omsättningen av vattnet är låg och om temperaturen på vattnet är mellan 20 och 45°C.

Läs mer om legionella på folkhälsomyndighetens hemsida.

Drift och underhåll av vattensystem

För att förhindra att legionellabakterierna växter och förökar sig är drift och underhåll av vattensystemet viktigt. Genom att ta bort reservoarer med stillastående vatten och rensa vattensystemet från blindledningar där temperaturen är gynnsam för tillväxt kan riskerna minskas. Om byggnaden ska stå tom under en längre tid bör du tömma systemet på vatten. Om vattnet stått still under en längre tid bör du spola i kranarna innan vattnet används.

Kontrollera temperaturen

Temperaturen bör vara lägst 60 °C i varmvattenberedare eller värmeväxlare och lägst 50 °C vid alla kranar och i eventuell cirkulationsledning. Det är även viktigt att utforma systemet så att kallvattnet inte värms upp av misstag. I kranen ska inte kallvattnets temperatur vara över 18 °C. Eftersom legionellabakterien förökar sig relativt sakta kan du också ha ett system som värmer allt vatten till 65-70 °C en gång i veckan. Då dör de bakterier som finns i vattnet.

Smittorisk

Legionellabakterien är mindre farlig för friska personer. Personer som i övrigt är friska kan drabbas, men det är äldre och personer med nedsatt immunförsvar som drabbas svårast. Risken är även större för rökare. Legionella smittar inte från person till person. Du blir inte heller smittad genom att dricka vatten som innehåller bakterien. Legionella smittar genom att man andas in vattenånga (aerosoler) som innehåller legionellabakterier, till exempel i duschar och bubbelpooler eller från befuktnings- och bioreningsanläggningar.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.