Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Kontaktmaterial (FCM)

Du som tillverkar, förädlar eller importerar material och produkter som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel hittar här information om att registrera din verksamhet.

Anmälan

Företag som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial ska registrera sin verksamhet till sin kontrollmyndighet senast 1 juli 2024. Samhällsutvecklingsförvaltningens Miljöenhet är kontrollmyndighet för företag verksamma i Gislaveds kommun och Tranemo kommun.

Kontaktmaterial är alla material och produkter som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel. Kontaktmaterial kan bland annat vara:

  • Förpackningsmaterial för livsmedel: plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong- och plastförpackningar och olika slags folier
  • Bordsartiklar: porslin, glas och matbestick
  • Köksredskap: kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, slevar och vispar
  • Köksapparater: kaffebryggare, elvispar och juicepress
  • Delar av matlagningsapparater: tätningar, slangar, rör och hjul
  • Utrustning och ytskikt: transportband och filterdukar

Anmälan om registrering ska göras skriftligt. Skicka en e-post till kommunen@gislaved.se och ange att ni vill registrera en FCM verksamhet. Vi tar sedan kontakt med er för vidare handläggning.

Registrering

Registrering behövs för att vi som kontrollmyndighet ska kunna planera och utföra kontroll av verksamheter för att säkerställa att de följer lagarna kring kontaktmaterial.

Undantag från krav på registrering

Följande verksamheter är undantagna krav på registrering:

  • Verksamhet som redan är registrerad som livsmedelsanläggning.
  • Verksamheter som har en omsättning som understiger 80 000 kr under ett räkenskapsår samt importerar, tillverkar eller förädlar färre än 1 000 enheter av kontaktmaterial.
  • Verksamheter som bedrivs av Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk eller Försvarets radioanstalt.

Verksamhetsutövarens ansvar

Det är tillverkaren, förädlaren, importören, distributören eller livsmedelsproducenten som ansvarar för att materialet och produkterna är lämpliga att använda till avsedda livsmedel och att lagstiftningskraven uppfylls.

För att underlätta kontroll och för att kunna återkalla defekta produkter ska den som tillverkar förädlar, importerar, distribuerar eller använder kontaktmaterial men inte säljer direkt till konsument ska också ha ett system för spårbarhet ett steg bakåt och ett steg framåt i livsmedelskedjan.

Tillsyn

Verksamheter som tillverkar, förädlar eller importerar kontaktmaterial kommer att kontrolleras. Det primära syftet med kontrollen av kontaktmaterial är att begränsa mängden kemikalier som förs över från materialen och produkterna till livsmedlen.

Hur ofta tillsynen sker beror på vilka risker som finns i verksamheten. Livsmedelsverkets modell för riskklassning används för att värdera riskerna.

För livsmedelsföretagare ingår redan idag kontroll av användningen av kontaktmaterial i den normala livsmedelskontrollen av verksamheten.

Timavgift tas ut efter utförd tillsyn. Registreringsavgiften är 1 150 kronor.

Mer information
Finns att läsa på Material i kontakt med livsmedel - FCM - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.