Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Val till riksdag, kommun och region

Skriv en kort sammanfattning av innehållet på sidan

OBS. Sidan ska uppdateras vid valet 2026

 

Val till riksdag, kommun och region hålls vart fjärde år andra söndagen i september. I år är det val på söndagen den 11 september, till riksdagen och Sveriges kommuner och regioner.

Vem för rösta?
Du får rösta i riksdagsvalet om du är:

svensk medborgare och är – eller någon gång har varit – folkbokförd i Sverige.
Du får rösta i valen till regionfullmäktige och kommunfullmäktige om du är:

svensk medborgare och folkbokförd i Sverige eller
EU-medborgare, eller medborgare i Norge eller Island och är folkbokförd i Sverige eller
medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige i tre år.
Alla tre val kräver att du har fyllt 18 år senast på valdagen.

Röstkort

Alla som har rösträtt får hemskickat ett röstkort från Valmyndigheten, ungefär tre veckor innan valet. På röstkortet står vilken vallokal du ska rösta i på valdagen, information om valdistrikt, exempel på förtidsröstningslokaler med mera. Röstkortet krävs för att få förtidsrösta. Om röstkortet har kommit bort eller om du inte har fått något kan du kontakta valmyndigheten eller kommunens kontaktcenter.

Du måste styrka din identitet
Alla som ska rösta måste styrska sin identitet. Glöm därför inte att ta med dig ID-handling när du går och röstar. Detta gäller både vid förtidsröstning och vid val i vallokal på valdagen. Har du inget ID-kort med dig kan någon du känner intyga att du uppger rätt identitet. Då måste den personen visa sin ID-handling. Om du känner en röstmottagare, kan även denna intyga din identitet.

Förtidsröstningsställen och vallokaler
I menyn hittar du kommunens förtidsröstningslokaler samt vallokaler. Du kan rösta i vilken förtidsröstningslokal du vill i hela landet. I vallokal kan endast den som tillhör valdistriktet enligt folkbokföringen rösta. Vilket valdistrikt du tillhör ser du på ditt röstkort.

Valupplysningen
Valmyndighetens valupplysning kan svara på medborgarnas frågor om valet. Valupplysningen kan nås på 020-825 825 och kan även hjälpa till med beställningar av brevröstningsmaterial, budröstningsmaterial och dublettröstkort (från den 15 augusti).

Valmyndigheten har tagit fram en hemsida där du kan läsa mer om vilka partier du kan rösta på i respektive val, samt se alla landets röstnings- och vallokaler:

Valpresentation - Vad kan jag rösta på

Valpresentation - Var kan jag rösta

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan